PRIPREMA VOĆNJAKA PRIJE ZIMSKOG SNA - napravivrt.hr
Search
Search

PRIPREMA VOĆNJAKA PRIJE ZIMSKOG SNA

21. 10. 2020
Priprema za sljedeću vegetacijsku godinu  u voćnjaku počinje odmah nakon berbe. Pred nama su jesenski radovi: zaštita voćaka, gnojidba voćaka, sadnja mladih voćaka i sanitarna rezidba.

Za veću otpornost i zdravije voćke

Zaštitu voćaka nakon berbe započinjemo sakupljanjem otpalog lišća, mumificiranih plodova iz krošnje i sa zemlje ispod voćke, uklanjanje starih i  polomljenih grana. Sve ove dijelove voćke treba iznijeti iz voćnjaka i spaliti. Njihovim uništavanjem smanjuje se populacija patogena. Jesensko  prskanje voćaka i vinograda je obavezna mjera zaštite. 

Dokazana dobra praksa je upotreba bakrenih sredstava koja  većaju otpornost biljki na razne   bolesti kao što su  rogač šljive, monilija koštičavih voćki (marelice, breskve, šljive, trešnje i višnje), bakteriozne  plamenjače jabuke i kruške, šupljikavost lišća i krastavost plodova marelice i drugih koštičavih voćki, kovrčavost lišća breskve, eskorioze vinove loze i sličnih.  
Bio Plantella Bakar bakreno je sredstvo koje koristimo na voćkama kada opadne 20% lisne mase i ponovimo kada lišće potpuno opadne. Prskamo u koncentraciji 35g /10 l vode. Važno je okupati cijelu voćku. Tretiranje treba obaviti po lijepom vremenu, bez vjetra.  Bakrom prskano stablo voćke  je zdravije, otpornije  i bolje podnosi niske temperature. 

Bio Plantella Bakar kupuje se bez iskaznice i dostupno je u pakiranju od 35 g koje je dovoljno za 100 četvornih metara. I masline je jako važno prskati  bakrom, upravo nakon berbe, kako bi voćke postale otporne i zdrave. 

Zaštita debla voćaka

Bio Plantella Protekt premaz bijele boje je premaz za zaštitu debla voćaka. Štiti drvo od mraza, lišajeva, mahovine i pucanja kore. Sprječava prezimljavanje štetnika u kori stabala. Deblo  premažemo do visine prvih višegodišnjih grana.

Namještanjem Bio Plantella ljepljive trake na deblo prepriječimo  opasnom malom zimskom mrazovcu, da se popne u krošnju i mladicama izgrize lišće. Obostrano ljepljivu traku jednostavno namjestimo 50 cm iznad tla još prije opadanja lišća.

Jesenska gnojidba voćaka

Po površini zemlje naokolo pod  rubom krošnje pognojimo organskim gnojivom u obliku peleta Plantella Organik. Ovim gnojivom  dodajemo potrebna hranjiva koje gnojivo sadrži te time osiguravamo zdrav rast u sljedećoj godini i potičemo stvaranje humusa. Mladim voćkama dodajemo do 1 kg gnojiva a starijim  voćkama dodajemo od 2-3 kg gnojiva, ovisno o bujnosti krošnje, tipu voćke i prinosu.

Sadnja novih voćaka

Idealan period za  sadnju voćnih sadnica je kasna jesen pred smrzavanjem zemlje. Nakon opadanja lišća, sadnice prelaze u fazu biološkog mirovanja i spremne su za sadnju. Sadnice posađene na jesen, se u usporedbi za proljetnom sadnjom bolje ukorjenjuju i spremnije dočekaju proljeće i novi vegetacijski period. 

Na jesen posađene sadnice će na proljeće biti ukorijenjene i trošiti energiju na novi rast i vegetaciju. Sadnice posađene u proljeće se moraju  ukorijeniti istovremeno kad je vrijeme i za novi rast. Zbog toga sadnice posađene tijekom jeseni u proljeće za dva do tri tjedna ranije počinju rasti. 
Za sadnju voćki nisu najbolje lokacije u udolinama, blizu šume, s visokom razinom podzemne vode ili na  svježe iskrčenom terenu. Na navedenim lokacijama nove sadnice nemaju najboljih uvjeta za rast. 

Prije sadnje iskopamo oko 50 cm veliku i dovoljno duboku jamu. Kod sadnje u sadnu jamu u području korijenja obavezno dodamo od 0,5-1 kg organskog gnojiva Plantella Organik. Gnojivo lagano prekrijemo zemljom, postavimo sadnicu i zatrpamo korijenje zemljom do vrha. 

Kod sadnje pazimo, da cijepljeno mjesto i poslije zasipanja jame ostane iznad površine zemlje. Za upotrebu kod sadnje samo jedne sadnice prikladno je malo pakiranje Plantella Organik za sadnice u količini 1,5 kg. 

Sanitarna rezidba voćaka

Glavni  razlog za redovitu rezidbu je uspostavljanje ravnoteže između rasti i rodnosti te podzemnog i nadzemnog dijela. Ravnotežu rast i rodnosti postižemo pravilnim omjerom  između vegetativnih i rodnih (generativnih) pupova. Jesensko- zimska rezidba obavlja se u vrijeme mirovanja od jeseni do proljeća, neposredno pred bubrenjem pupova.

Nakon  sanitarne rezidbe i kod cijepljenja  rane na granama i deblu premažemo voćarskim smolom Bio Plantella Arbosan, koja svojom gustoćom omogućava detaljno mazanje i brzo zacjeljivanje rana. Smola je  vrlo elastična i time otporna u svim vremenskim prilikama, zato dugotrajno štiti od štetnih organizama. Bio Plantella Arbosan smola u pakiranjima  od 100 g za manje potrebe i 350 g za veće, ima  na vrhu tube spužvicu kojom lako premazuju rane na voćkama.
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.