KAKO DO NAJBOLJEG POVRTNJAKA U OVOJ JESENI - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

KAKO DO NAJBOLJEG POVRTNJAKA U OVOJ JESENI

18. 8. 2020
Radovi u vrtu nikad ne prestaju, a odmora nema ni krajem kolovoza. Vrijeme je berbe i spremanja voćaka i povrtnica za zimnicu. Sušno razdoblje zahtijeva redovno zalijevanje biljaka, a ako se oduži razdoblje sa kišama, korovi u vrtu bujaju pa ih je najbolje mehanički odstraniti.

Zemlju treba prorahliti i pripremati za sadnju jesenskog povrća. Ovo je razdoblje u kojem se sade kulture koje će u rujnu i listopadu zahvatiti malo svježine i jesenskih kiša. Što će se saditi ovisno je o mikrolokaciji i klimi područja uzgoja a prema tome se sade već uzgojene presadnice lisnatog povrća, salate, radič, špinat, blitva, cvjetača, kelj pupčar, kupus, kelj, brokula, korabica a siju se i mrkva, peršin, endivija, matovilac, kineski kupus... 

Ako sami proizvodimo sadni materijal moramo pripaziti i obratiti pažnju jer još uvijek traje razdoblje previsokih dnevnih temperatura, pa je potrebno posude sa sjemenom zalijevati barem dva puta dnevno te ih čuvati od direktnog kontakta sa suncem, držati ih negdje u polusjeni. 

Kako kvalitetno pripremiti tlo za sadnju?

Tlo se je iscrpilo jer je već dalo plodove koje smo ubirali tijekom ljeta. Kako bi povrtnjak bio bogat i zdrav ove jeseni zemlju ponovo treba pripremiti i obogatiti hranjivim tvarima i organskom tvari. Priprema tla uključuje obradu zemlje, proces izvrtanja, miješanja, prekretanja zemlje. Nakon toga se vrši drljanje zemlje kako bi se razbile veće grude zemlje. Poslije slijedi unos organske tvari  u tlo i po završetku poravnavanje parcele. Osnovna obrada započinje plitkim oranjem na dubini od 20 centimetara kako bi se stvorili pogodni uvjeti za nicanje biljke. Cilj joj je tlo dovesti do kvalitetne strukture.

Tlo koje je bogato organskom tvari ima bolju mikrobiološku aktivnost. Najbolje je koristiti organsko kvalitetno gnojivo i unijeti ga zaoravanjem u tlo u jesen. Najčešće organsko gnojivo je stajnjak koji treba biti zreo, što znači dobro humificiran i treba biti star 8 do 10 mjeseci ako se koristi u zaštićenim prostorima, odnosno 6 mjeseci ako se koristi na otvorenome. Problem je što kvalitetnog stajnjaka ima sve manje a potrebna ga je velika količina za dobar učinak.
Posljednjih godina su se zbog nedostatka kvalitetnog stajskog gnoja na tržištu pojavila tvornička (peletirana) organska gnojiva. Ova gnojiva odlikuju povećana koncentracija organske tvari i hranjiva, olakšan transport i primjena te stabilnost gnojiva (ne mijenja im se sastav kao što je slučaj kod različitih vrsta i stupnjeva razgradnje stajskog gnoja ili komposta).

Koje organsko gnojivo koristiti da bi imali najbolji učinak?

Plantella Organik je odlično i potpuno organsko gnojivo. U usporedbi s prosječnim sastavom hranjiva u drugim organskim gnojivima, Plantella Organik je dokazano kvalitetno gnojivo izuzetno bogato suhom i organskom tvari i svim potrebnim hranjivima za rast biljaka. 

U pokusima koji su napravljeni na različitim povrtnim kulturama u svim je primjerima primjene dobiven povećan urod, poboljšana kvaliteta plodovitog povrća u obliku većeg udjela suhe tvari, više vitamina C i većeg udjela ukupnih šećera. Organska gnojiva se moraju upotrebljavati svake godine. Prednost korištenja Plantella Organika nad stajnjakom je brzo djelovanje i kontroliran unos hranjiva te obogaćenje humusa. Preporuka je upotreba 25 kg na 170 m2 Plantella Organika.

Za manje površine, gredice i uzgoj povrća u posudama, savjetujemo 100% organska gnojiva Bio Plantella Nutrivit, u malim pakiranjima od 1 do 3 kg. Bio Plantella Nutrivit gnojivo  namijenjeno pojedinoj kulturi posebno je prilagođeno naznačenoj kulturi a to znači da je dušik, fosfor i kalij točno prilagođen rajčici i plodovitom povrću, jagodama, borovnicama, lisnatom povrću i kupusnjačama. Gnojivo sadrži fulvinske i huminske kiseline, u obliku granula je i termički je obrađeno a to znači da se njime ne rasijava korov i ne prenose klice bolesti. Praktičnost malih pakiranja dozvoljava vam da za svaku kulturu primijenite baš ono gnojivo koje joj odgovara za rast i plodonšenje.
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.