POVRĆE, VOĆKE I UKRASNE BILJKE MOGU STRADATI ZBOG VISOKIH TEMPERATURA - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

POVRĆE, VOĆKE I UKRASNE BILJKE MOGU STRADATI ZBOG VISOKIH TEMPERATURA

7. 7. 2020

Biljke najčešće stradavaju zbog štetnika i bolesti (virusa , bakterija ...) ali ponekad i zbog nekih drugih razloga. Trebali bi biti upoznati s mogućim problemima koji se mogu dogoditi kako bi mogli reagirati na vrijeme i kako bi zaštitili svoje biljke.

Neparazitski uzročnici bolesti

  • temperaturni ekstremi
  • nedostatak svjetla
  • prevelika ili nedovoljna vlažnost
  • nedostatak ili suvišak mineralnih tvari
  • prisutnost štetnih plinova u tlu i atmosferi
  • kemijske ozljede (fitotoksičnost)
  • vremenske neprilike tuča, snijeg, vjetar, grom 

Šok od visokih temperatura i kako spriječiti štetu na ukrasnim i jestivim biljkama

Iznimno visoke temperature loše će utjecati na biljke koje imamo u vrtovima i na balkonima. Biljke će doživljavati takozvani temperaturni stres, a posljedica je njihovo zaostajanje u rastu i razvoju. Zbog visokih temperatura dolazi do slabijeg oprašivanja i zametanja plodova, plodovi se slabije razvijaju ili čak otpadaju. 

Na plodovima voćaka i vinove loze mogući su prvi simptomi paleži a na ukrasnim biljkama oštećenja će biti vidljiva na lišću. Lišće se suši, zakovrča i otpada. Biljka je slabija i ne napreduje.

Kako spriječiti štetu na biljkama?

1. Kao prvo i osnovno biljke moramo ojačati

Najpoznatiji ojačivači i biostimulatori su aminokiseline i vitamini. Proizvod Bio Plantella Vita sadrži aminokiseline koje kao prirodni biostimulator poboljšavaju prijenos kalcija i ostalih mikroelemenata u biljku. Također vitamini, fulvinske i huminske kiseline koje proizvod sadrži utječu na to da biljke budu otpornije u bilo kojoj stresnoj situaciji (velike promjene temperatura, velike kiše, tuča ili ekstremna vrućina...) Za najbrži učinak najbolje je biljke prskati folijarno. 

Bio Plantella Vita ima poklopac koji je ujedno i mjerica s kojom izmjerimo 30 ml i dodamo 5-10 l vode a kod zalijevanja koristimo 30 ml u 2 – 5 l vode. Ponovimo za 20 dana. Biljke prskamo i zalijevamo u hladnije doba dana a najbolje navečer.

2. Biljke moramo dohraniti

Bio Plantella Vrt je gnojivo u tekućem obliku čime biljkama omogućuje primjerene količine hranjivih tvari. Glavni sastojak organskog hranjiva su tekući ekstrakti od morskih algi koji izvanredno djeluju na biljke. 

Kada biljci dodamo gnojivo, ojača se korijenski sustav što omogućuje optimalan prihvat anorganskih tvari iz zemlje i omogućuje zdraviji razvoj, bujnu i produženu cvatnju a time i bolji urod. Ujedno se povećava otpornost biljaka na stresne situacije. S dodanim vitaminima gnojivo omogućuje zdravi i jednakomjeran rast te tvorbu ukusnih i sočnih plodova. Sve vrste povrća zalijevamo hranjivom otopinom svakih 10 do 14 dana. 

Da bi umanjili gubitak vode iz tla procesom evaporacije, savjetujemo da se tlo uz biljke prekrije pokošenom travom ili slamom.

3. Zasjenjivanje biljaka

Na pozicijama gdje su biljke izložene cijeli dan na direktnom suncu najbolje je postaviti sjenila. Sjenila moraju propuštati zrak. Najbolje je da su izrađena od prirodnih materijala poput trstike ili od mreže namijenjene u tu svrhu.

Brinemo na vrijeme o bolestima

Linija proizvoda Bio Plantella nudi sredstvo za jačanje biljki na bazi poljske preslice Bio Plantella Natur, koji jača prirodnu otpornost biljaka protiv različitih bolesti, a zbog silicija djeluje i kurativno kod prve pojave simptoma.

Proizvod je dostupan u bočici s prskalicom gdje je sredstvo već spremno za uporabu, a za veće površine koristimo u obliku koncentrata kojeg razrijedimo s vodom. Ekološkom zaštitnom sredstvom Bio Plantella Natur preventivno prskamo svakih 7 do 10 dana.

Poljska preslica sadrži i do 80% silicija, a ostalo je kalcij, željezo, magnezij, kalij, sumpor, mangan, selen, bakar, jod, saponin, glikozid, flavonoidi i vitamin E. Zbog visokog udjela silicija, kalcija, kobalta i drugih minerala vrlo je učinkovita kao sredstvo za jačanje biljaka. Silicijeva kiselina učvršćuje stanične stijenke biljaka koje time postaju deblje i otpornije, dok spojevi sumpora djeluju kao zaštita. Preslicu u prirodi možemo pronaći, ali potrebno je skupljanje u točno određenom razdoblju i nije nam uvijek pri ruci kad je trebamo. 

Protiv bolesti plamenjače, pepelnice i plijesni na rajčici, paprici , tikvicama i patliđanima prskamo u razdoblju 7 do 10 dana Bio Plantella Vital-om za rajčice. Proizvod na bazi poljske preslice bogat je silicijem, kalcijem i drugim mineralima i vitaminima, čime jačamo stanične stijenke biljaka i potičemo zdrav rast rajčica i plodovitog povrća. 

U slučaju da se je bolest već raširila ova prirodna sredstva neće biti dovoljna i potrebno je prskanje jačim registriranim sredstvima za zaštitu bilja.
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella , Unichem Agro d.o.o.