PRI ČEMU GRIJEŠIMO U VOĆNJAKU - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

PRI ČEMU GRIJEŠIMO U VOĆNJAKU

1. 4. 2020

U proljetno doba, kada se sve budi, pupa i zeleni, i mi u vrtu zaživimo punim plućima. To je vrijeme velikih radova, prekopavanja, sadnje, rezidbe voćaka, vrijeme prvog i vjerojatno jedinog prskanja. U tom velikom žaru često nesvjesno počinimo kakvu veću ili manju pogrešku. Većinom su to mali previdi koji se mogu zanemariti, ali ponekad mogu biti i vrlo štetni.

 

Greške pri rezidbi

Rezidba voćaka prvi je posao kojeg obavljamo što ranije za lijepoga vremena, često već u siječnju odmah nakon Nove godine. To je već prva pogreška, doduše ne sudbonosna, ali se na našem drveću vrlo očito pokaže u vidu snažnijeg rasta pri vrhu. Kad bi isto stablo porezali „tek“ krajem veljače ili sredinom ožujka, izraslo bi skoro upola manje, što je zapravo naša želja i cilj.

Naime, kod kasnije je rezidbe stablo već u soku, a na taj način odrežemo višak sokova, odnosno hrane, što se na kasnijem rastu te količini i kakvoći uroda ne poznaje. Kod kasnije rezidbe stablo će manje rasti, a propupat će barem tri do četiri dana kasnije. Za proljetnoga mraza, koji nas u travnju pa i u svibnju zna iznenaditi, to može biti vrlo značajno.

Pri rezidbi je greška i takozvani rez na čep. Ta se rezidba vrši samo kod mladih biljaka, dok stablo još oblikujemo i uzgajamo. Kraćenjem izboja ubrzavamo obrastanje i rast, a to nije poželjno kod rodnih stabala s oblikovanom krošnjom. Često se čudimo bujnom rastu naših stabala, slaboj rodnosti te mnogim bolestima i štetnicima. Uzrok tomu je najčešće upravo pretjerano kraćenje lanjskih jednogodišnjih izboja. Pri takvoj rezidbi stablo potjera puno mladih sočnih izboja, koje uši i drugi štetnici obožavaju. Kad ima puno izboja,krošnja je vrlo gusta, manje prozračna i na taj način predstavlja idealno mjesto za razvoj bolesti. U tom slučaju moramo naša stabla više puta prskati, a to, naravno, nije poželjno. Rješenje za sve te poteškoće je samo pravovremena i pravilna rezidba, koju možemo naučiti iz knjiga i stručne literature te na praktičnim podukama iz rezidbe koje se organiziraju svake godine.

Pogreške pri sadnji

U velikom žaru sadnje često zaboravimo na primjerenu dubinu sađenja pa presadnicu posadimo preduboko. Naravno, presadnica, odnosno stablo se radi toga neće posušiti, ali će se izgubiti uloga podloge i stablo će tijekom sljedećih godina početi previše rasti. Važno je, dakle, da presadnicu posadimo na istu dubinu na kojoj je rasla u rasadniku. Izuzetci koje sadimo nešto dublje su presadnice ribiza, ogrozda i joste.


Još jednu grešku prečesto ponavljamo. Kad presadnicu posadimo, zaboravimo je skratiti na odgovarajuću visinu. To moramo uvijek napraviti odmah nakon sadnje kod svih vrsta voćaka. Kraćenje probudi pupove pod odrezanim mjestom, izraste vrh i bočni izboji. Ako presadnice ne skratimo, stablo će rasti samo na vrhu. Sljedećih je godina tu grešku vrlo teško ili čak nemoguće ispraviti jer na presadnicama u donjem dijelu vrlo slabo izrastu bočni izboji. A na kojem mjestu treba skratiti presadnicu? Ideja vodilja i mjera bit će naša odluka na kojoj visini od tla želimo prve grane te na kojoj visini želimo krošnju. Presadnicu odrežemo dvadesetak centimetara iznad mjesta iz kojeg želimo da rastu prve grane.

Svaku posađenu presadnicu moramo pričvrstiti na kolac, odnosno oslonac. Ako to ne učinimo, postoji mogućnost da je vjetar polomi ili da ne izraste pravilno uspravno. Privezana mora biti barem prve tri do četiri godine, a u slučaju jabuke koja je cijepljena na slaboj podlozi M 9 i čitav životni vijek stabla. Presadnice ne smijemo privezati neposredno za kolac, već barem pet, a još bolje deset, centimetara od kolca. Vezivo namjestimo oko presadnice i kolca u obliku osmice. Ako presadnicu privežemo tijesno za kolac, na tom mjestu neće obrasti pa će kasnije ovdje nedostajati dio krošnje i rodnost će biti slabija.

Stabla se ne bi smjela saditi uz južni zid



Prilikom planiranja našega vrta želimo posaditi i biljke koje vole biti na toplom poput  kakija, aktinidije (kivija), marelice. Biljke posadimo na »toplo«, na južnu stranu kuće. Nažalost, ovdje dolazi do nesporazuma jer je to slično kao kad bi biljku posadili u peć. Na južnoj se strani biljka u proljeće prebrzo probudi, a sokovi u biljci se počnu pretakati pa postoji velika opasnost da će se stablo pri proljetnom mrazu smrznuti. Ako stablo ipak želimo posaditi pored kuće ili zida, neka to bude na istočnoj ili zapadnoj strani. Istina, plodovi će dozrjeti nekoliko dana kasnije, ali se stablo u proljeće neće tako brzo probuditi pa će biti manje osjetljivo na proljetni mraz.

Mnogi bi pomislili da će stablo biti najbolje zaštićeno na sjevernoj strani kuće. Tomu nije tako jer će vrlo kasno početi pupati, a plodova će biti vrlo malo ili ih uopće neće biti. Moramo znati da je za tvorbu cvjetnih pupova i dobru rodnost potrebna sunčeva svjetlost. Dakle, stablo ne spada u sjenu!

Preobilno je gnojenje štetno

Pri gnojenju voćaka volimo pretjerivati pa često gnojimo preobilno. Drvo zato prebujno raste i premalo rodi. S takvim stablom možemo imati ozbiljnih poteškoća. Moramo ga više obrezivati, sklonije je bolestima pa ga moramo više prskati, plodovi su zbog prevelikih količina gnojiva lošeg okusa, a njihova je trajnost kod skladištenja slabija. Pravilno gnojimo, odnosno prihranjujemo u manjim količinama, pri čemu pokušamo poštivati potrebe stabla. Naravno, najbolje je napraviti analizu tla, utvrditi potrebu za hranjivima i tek u skladu s rezultatima analize tla voćnjak pognojiti odgovarajućim gnojivom. Općenito se preporuča primjena organskog gnojiva produženog djelovanja Plantella organik.

Veliku grešku čine poljoprivrednici  pri opskrbi svog travnatog voćnjaka kad voćnjak zaliju gnojnicom, koja je vrlo koncentrirano dušično gnojivo. Na taj se način pretjerano aktivira rast biljke pa kora na deblu često „puca“. Na tim se pukotinama kasnije vrlo često razviju razne bolesti. Ukoliko upotrebljavamo gnojnicu, moramo je obavezno razrijediti s vodom.

Gdje griješimo pri zaštiti stabala


Prskanje je posao kojeg baš nitko ne voli raditi. Nažalost, bez toga ne možemo dobiti kvalitetne plodove. Sredstva za prskanje su međusobno vrlo različita, više ili manje agresivna i, naravno, više ili manje učinkovita. Informacije o sredstvima za prskanje i njihovoj učinkovitosti možemo dobiti u poljoprivrednim apotekama ili kod iskusnijih voćara. Kod samog je prskanja vrlo važno sigurno postupanje s pripravcima i, naravno, uporaba osobne zaštitne opreme (maska, gumene rukavice, pokrivalo, čizme).
Nikada ne smijemo prskati za sunčanog vremena, kad puše vjetar i kad postoji opasnost da štetimo pčelama i drugim korisnim kukcima. Pčele su u vrijeme cvatnje značajne za oprašivanje, a u tom su razdoblju i u svom punom razvoju pa su utoliko osjetljivije.
Najprimjerenije vrijeme za prskanje je kasno poslijepodne, u sumrak, kad su pčele već u panjevima, a i vjetar se umiri.


U vrtu ne treba upotrebljavati previše „opasnih“ sredstava za prskanje, radije koristimo pomagala koja nam stoje na raspolaganju. Nekoliko dana pred cvatnju jabuka u krošnje objesimo Bio plantella bijele ljepljive ploče. Na njih se nalijepe jabučne osice koje ponekad mogu napraviti priličnu štetu. Ako objesimo dovoljno ploča, šteta će biti značajno manja. Pred cvatnjom trešanja objesimo i Bio plantella žute ljepljive ploče.
U praksi se može opaziti da neki upotrebljavaju manje pločice. One su za potrebe voćnjaka neučinkovite pa ih radije koristimo na manjim usjevima u povrtnjaku i u ukrasnim cvjetnim koritima. Za srednje veliko drvo trebamo približno šest do osam velikih žutih ploča, koje postavimo tako da su čim bolje izložene očima štetnika. Kad je više od tri četvrtine ploča prekriveno crnim kukcima, treba ih zamijeniti. Važno je da ih odmah po cvatnji odstranimo da se na njih ne bi ulovile pčele!

Želim vam puno veselja pri cvjetanju voćaka, a prije svega mirno i toplo vrijeme.

Roman Mavec