Kalendar radova: Lipanj 2019 - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Kalendar radova: Lipanj 2019

5. 6. 2019
Svibanj je mjesec kad ima puno radova u vrtu.

Povrtnjak

  • Treba se pobrinuti za redovito okopavanje, zalijevanje usjeva i presadnica biljaka koje smo prethodnog mjeseca posadili, odnosno presadili na otvoreno. Za topla vremena nakon prvog svibnja priprema se zemlja za sadnju biljaka koje su osjetljivije na niske temperature. To je osobito plodovito povrće, npr. rajčica, paprika, patlidžan, tikvice, dinje i lubenice.
  • To je ujedno i zadnji čas za posipanje kasnog krumpira. Presađujemo i presadnice kupusa, celera, cvjetače i poriluka. Na otvoreno sijemo mrkvu i ciklu, a sijemo i salatu za ljetni uzgoj. Od gljivičnih bolesti povrće štitimo tako da ga redovito prskamo prirodnim fungicidom na osnovi poljske preslice bio plantella natur-f. Ovo sredstvo oko biljke oblikuje poseban ovoj koji uzročnicima bolesti onemogućava pristup.
  • Na gredice na kojima smo prve urode već ubrali možemo posijati špinat, blitvu i radič. U drugoj polovici svibnja na otvoreno se sije i grah te krastavci.
  • Povrće, koje u ovom razdoblju već intenzivno raste, brzo troši hranjive tvari iz zemlje pa je zato neophodno prihranjivanje. Ovo se povrće prihranjuje tekućim organskim gnojivom na osnovi algi bio plantella vrt,koje sadrži i vitamine za veću otpornost biljaka. Ako se na povrću pojave uši, suzbijamo ih prirodnim insekticidom bio plantella thymi.
  • U ovom se razdoblju mogu pojaviti i puževi. Najveću štetu uzrokuju na povrću poput kupusnjača, graha, graška, salate i drugih. Protiv puževa se koristi bio plantella gel protiv puževa, koji predstavlja mehaničku prepreku i puževima onemogućava pristup gredicama. Jednostavnim istiskivanjem gela oblikuje se neprekidan krug oko područja koje želimo zaštititi. Važno je da je prepreka postavljena, a nanosimo je uvečer nakon vrućeg dana, a svakako prije nego što puževi izađu iz svojih skrovišta.

Voćnjak

  • U svibnju imamo u voćnjaku puno posla, osobito sa zaštitom drveća od raznih bolesti i štetnika. Čim cvatnja završi, na stabla se objese bio plantella žute ljepljive ploče, koje smanjuju napad svih letećih štetnika poput lisnih uši, mušica, jabučnog savijača, maslinove muhe i drugih. Na stablo treba objesiti pet do deset velikih žutih ljepljivih ploča, ovisno o veličini stabla.
  • Nastavljamo s prskanjem jabuka i krušaka protiv krastavosti i pepelnice. Relativno otporne sorte možemo na ekološki način prskati prirodnim fungicidom bio plantella natur-f na bazi poljske preslice. Druge sorte jabuka i krušaka prskamo s registriranim sredstvima.
  • Na voćkama se može pojaviti i pepeljasta plijesan. Bolest se uspješno suzbija kombiniranjem mehaničke i kemijske zaštite. Zato je važno da u svibnju sve pljesnive izdanke porežemo i odstranimo iz nasada. Mjesec svibanj je vrijeme kad beremo prve zrele jagode. Ipak ih još uvijek nakon svake kiše ili svakih deset dana treba zaštititi s pripravkom na bazi poljske preslice bio plantella natur-f, koji jača otpornost biljaka na bolesti.
  • Nakon ubiranja jagode treba i okopati te prihraniti plantella specijalnim gnojivom za jagode. Lisne uši spadaju među najčešće štetnike stabala voćaka. U većem se ili manjem broju pojavljuju svake godine, a razmnožavaju se vrlo brzo budući da se u jednoj godini pojavi više generacija. Obilje vlage godi rastu mladih izdanaka, a njih lisne uši najviše vole. Zato u svibnju treba budno pratiti njihovu pojavu. U slučaju da se ovi štetnici pretjerano razmnože, stabla prskajte pripravkomvivera karate zeon.

Prozorske i balkonske biljke

  • Tko još nije posadio balkonske ljepotice, to još uvijek može učiniti. Potrebno je nabaviti prostrana korita, kvalitetnu petkomponentnu zemlju plantella balkonia te naravno dobre presadnice.
  • Sredinom svibnja, kad više nema opasnosti od smrzavanja, može se prozorske i balkonske biljke preseliti na otvoreno. To treba učiniti postepeno tako da ih najprije postavimo pod balkon ili terasu uz topliji zid i prekrijemo agrotekstilom.
  • Odmah nakon što smo korita s biljkama postavili na balkon, treba ih svakih deset dana prskati prirodnim zaštitnim sredstvom protiv bolesti bio plantella natur-f. Nakon približno mjesec dana biljke počnemo prihranjivati.
  • Za prihranu cvjetajućih balkonskih biljaka koristi se visokokvalitetno tekuće gnojivo plantella cvijet. Gnojivo plantella cvijet obogaćeno je s jedanaest vitamina i ekstrakata morskih algi. Sadržaj i omjer hranjiva sasvim su prilagođeni potrebama cvjetajućih biljaka. Za zelene biljke ćemo upotrijebiti plantella list.
  • U korita se postave bio plantella žute ljepljive pločice, na koje se ulovi većina letećih štetnika, osobito štitasti moljac, koji se u toplim danima pojavi na fuksijama, verbenama i bršljanima. Ako se na biljkama pojave uši, biljke prskamo prirodnim insekticidom bio plantella thymi.

Ukrasni vrt

  • Rododendroni su u svibnju neokrunjeni kraljevi vrta. Svojom jedinstvenom cvjetnom raskoši ne oduševljavaju samo ljubitelje vrta. Nakon cvatnje treba ih prihraniti plantella specijalnim gnojivom za rododendrone, a prije ljeta im trebamo dodati i kiselu zemlju plantella zemlju za rododendrone.
  • U proljeće cvatuće grmovnice koje su sada ocvale (forzicija, japanska dunja …) orežemo i oblikujemo po želji. Sve stare grane porežemo do tla. Sve ukrasne biljke u vrtu prihranimo plantella specijalnim gnojivom za ukrasno bilje, a ruže s plantella specijalnim gnojivom za ruže.
  • Budući da su mladi izdanci ruža osjetljivi na uši, treba ih redovito pregledavati i prema potrebi prskati pripravkom na osnovi prirodnog piretrina bio plantella thymi.Ako na ružama primijetite izdanke koji rastu iz podloge na samom tlu, odstranite ih pri osnovi.
  • Ako biljke želimo pognojiti samo jednom godišnje, za optimalnu ćemo ih prehranu opskrbiti odabranim membranskim gnojivom plantella formulla 365. 

Travnjak

  • Travnjak je počeo intenzivno rasti pa ga treba redovito kositi jednom ili dvaput tjedno. Redovita i pravovremena košnja zajedno s pravilnom prehranom značajno doprinosi konačnom izgledu travnjaka. Kod mladog travnjaka kosimo samo vrhove i to u vrijeme kad je trava visoka 6-8 cm. Noževi trebaju biti oštri jer se tako sprječava čupanje nježnih mladih biljaka zajedno s korijenjem.
  • Zelenu površinu u vrtu treba redovito prihranjivati jer su travke zbog neprestane košnje prisiljene neprekidno rasti. Sigurnu, uravnoteženu i ekološki prihvatljivu prehranu kako mladog tako i starijeg travnjaka omogućava nam suvremeno membransko gnojilo  plantella formula 365 za travnjak. Njegova je posebnost jednakomjerno oslobađanje hranjiva u ovisnosti o temperaturi i vlazi. S porastom temperature i vlage povećavaju se i potrebe biljaka za hranjivima, a budući da travnjak u tom razdoblju bujno raste, potrebna mu je optimalna i uravnotežena prehrana. Njime gnojimo samo jednom godišnje.

Sobne biljke

  • Ako smo sobne biljke na proljeće presadili u petkomponentnu zemlju plantella balkonia, s prihranjivanjem treba započeti tek oko mjesec dana nakon sadnje biljaka. Za prihranjivanje cvjetajućih sobnih biljaka koristimo gnojivo za cvjetajuće biljke plantella cvijet na osnovi alga i vitamina, a za zelene biljke plantella list.
  • Biljkama koje nismo presadili treba gornji sloj zemlje zamijeniti zemljom plantella balkonia. Treba ih redovito prihranjivati.
  • Ako na biljci primijetimo lisne uši, prskat ćemo je prirodnim insekticidom bio plantella thymi. Na prozorima koji su na južnoj strani, gdje sunce jako prži, treba spustiti rolete ili biljke premjestiti na drugo mjesto. Većinu biljaka prema kraju svibnja ili u lipnju već možemo preseliti na sjenovito mjesto u vrtu.

Vinova loza

  • U svibnju počinjemo s redovitom zaštitom od peronospore i pepelnice. U svibnju treba početi i sa zelenim radovima od kojih je najvažnije plijevljenje, a obavit ćemo ga na debelim reznicama i na začecima mladica.
  • Protiv crvenog pauka koristimo vivera vertimec.
  • Od pepelnice i crvene paleži listova lozu ćemo zaštititi fungicidom vivera quadris.
  • Važno je u vinograde postaviti bio plantella žute ljepljive ploče kako bi na vrijeme uočili američkog cvrčka koji nam može potpuno uništiti vinograd. Američki cvrčak prenosi bolest zlatna žutica vinove loze koja uzrukuje uništenje ili iskrčenje vinograda.