Dobro tlo je preduvjet za bogati vrt - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Dobro tlo je preduvjet za bogati vrt

23. 1. 2019

Tlo je kompleksni sustav Zemljine kore od 4 faze-čvrste faze, otopine, zraka i živih organizama. Budući da su mineralne tvari u tlu osnova građe biljaka, jasno je da karakteristike tla moraju odgovarati njihovim potrebama. Pri tom je prije svega važno koliko je tlo grudasto, zrnasto i propusno za zrak i vodu te koliki je u njemu udio humusa i hranjivih tvari. Prije nego što započnemo s uzgojem povrća, moramo znati kakvo je tlo. Ovdje ćete upoznati neke osnove pojmove koji vam mogu biti od pomoći.

Karakteristike tla

  •           Grudavost ili struktura tla je poput arhitektonske građe kuće, poput ljudskog zdravlja ili snage klijavosti zrna. Pokazuje nam na koji su način djelići tla međusobno povezani i kakva je njihova stabilnost. Komadići tla međusobno se povezuju u veće ili manje strukturne skupove ili agregate. Te nakupine dijelova tla mogu biti mineralnog ili organskog podrijetla i one su posljedica djelovanja raznih mikroorganizama u tlu.
  •          Zrnatost ili tekstura tla pokazuje iz koliko velikih dijelova je tlo sastavljeno. Tekstura utječe na vodeno-zračni režim tla i određuje fizikalne, kemijske i biološke procese u njemu. Određujemo je pomoću prstiju kad je tlo srednje vlažno. 
  •           Poroznost ili rupičastost tla je postotak pora u tlu u kojima se zadržavaju voda i zrak. Porozno je tlo preocjedito i u njega kiša lako prodire. Kod takvog tla u dubinu prodire previše vode i tamo se nakuplja.
  •           Zrak u tlu je važan za rast biljaka. Za disanje korijenja i mikroorganizama, a i kod truljenja organskih tvari, troši se kisik i oslobađa ugljični dioksid, zato je udio kisika u tlu uvijek nešto manji u odnosu na okolni zrak (15-20%). U manje prozračnim tlima taj se nedostatak pokazuje na razne načine: otežan je rast korijenja, biljke venu iako je tlo dovoljno vlažno, a pogođene su  i mikroflora i fauna  u tlu. 

Kad tlo ima karakteristike (fizikalne, kemijske i biološke) koje omogućuju i potiču rast biljaka, ono je pogodno. Glavni cilj pri obradi takvog tla mora biti očuvanje i obnavljanje njegove rodnosti. Tlo je osjetljiv sustav, može se oslabiti ili poboljšati, ali se ne može zamijeniti.

Mjere za očuvanje i poboljšavanje rodnosti tla:

  •           Stabiliziranje strukture (kalcij, humus,organizmi u tlu)
  •           Očuvanje optimalnog udjela humusa, bilanca humusa
  •           Aktiviranje mikrobioloških procesa u tlu
  •           Vraćanje oduzetih hranjiva i dodavanje vapna kiselim tlima
  •           Zastiranje i malčiranje tla-uvijek zeleni prekrivač, podusjevi

Obrada zemlje

Način obrade tla prilagodimo pedoklimatskim i edafskim uvjetima, vrsti i karakteristikama tla, vrsti kulture, načinu gospodarenja i rješavanju akutnih poteškoća (erozija, zbijenost tla, opadanje rodnosti, korov, bolesti, štetnici ,propadanje strukture..). obrađujemo onoliko koliko je nužno potrebno, a ipak najmanje moguće. Pri tom moramo znati da su obrada tla, gnojenje i plodored po svojim učincima usko povezani.

Organska gnojiva i njihove prednosti

Biljke pretežiti dio hranjiva crpe iz tla. Tih tvari u tlu ipak nema u neograničenim količinama pa ih moramo dodavati u obliku gnojiva. S organskim gnojivima popravljamo fizikalne, kemijske i biološke karakteristike tla. Tako prilikom pripreme tla ne smije nedostajati 100 % organsko gnojivo Plantella Organik.


Kao zaključak treba reći da je nastanak i razvoj tla, koji je izvor hranjivih tvari i vode, složena prostorno-vremenska pojava. Pri tom dolazi do jedinstvenog suživota žive i nežive prirode koji omogućava opstanak svih organizama.

Damir Marković