Učinak organske gnojidbe Plantella Organikom na povrtnim kulturama
31. 10. 2019
Uspjeh proizvodnje povrća ovisi o brojnim
čimbenicima:
- pravilno odabranoj sorti,
- kvalitetnom i zdravom sjemenu,
- te
povoljnosti agroekoloških uvjeta određenog područja od kojih su najznačajniji
klimatski uvjeti i tlo.
Tla
namijenjena povrćarskoj proizvodnji
moraju biti visoke prirodne plodnosti, dobre opskrbljenosti pristupačnim
biljnim hranjivima i sadržaja humusa, a na pristupačnost hraniva za biljku
uvelike utječu fizikalna svojstva tla (tekstura i struktura), kemijska
svojstava tla (pH – kiselost tla i salinitet –opterećenost tla solima),
količina organske tvari u tlu (humusa barem 3 – 5 %).
Bez organske tvari zemlja gubi plodnost. Svake se
godine 1-2% organske tvari gubi procesom mineralizacije. Organsku tvar gubimo i
berbom plodova i usijeva te iznošenjem ostataka nakon rezidbe.
Dodavanjem odgovarajuće organske tvari u zemlju veća
je učinkovitost tla a ujedno utječemo na povećanje prinosa. Jedini način za
unos organske tvari u tlo je organska gnojidba. Dodavanjem organskih gnojiva povećava se količina organske mase, humusa,
istodobno je tlo biološki aktivno, što povećava plodnost. Biljke opskrbljene
organskim gnojivima imaju zdrav i gusto razgranat korijenov sustav.
Organska gnojiva su kvalitetan stajnjak,
peletirana organska gnojiva, zelena gnojidba, kompost... Stajnjak je jako dobar, ali mora biti zreo (fermentiran), moramo ga dodati u velikim količinama kako bi
postigli cilj- stvorili humus i obogatili organsku tvar i razgradnja traje do 4
godine.
Moderna gnojiva kao što je peletirano gnojivo Plantella Organik idealno je organsko gnojivo s kojim se lakše i jednostavnije obavlja gnojidba. Plantella Organik je najbolja zamjena za stajnjak.
Znamo da je poprilično teško i skupo razbacati par tona stajskog gnojiva a s gnojidbom Plantella Organikom lakše je ali i ekonomičnije. Zbog visokog postotka suhe tvari u Plantella Organiku potrebna je puno manja količina naspram stajnjaka, a učinak je bolji.
Pored visoke kakvoće hranjiva koje sadrži, njegova je prednost i lakša manipulacija, a osim toga ne sadrži ni sjemenje korova ni ličinke štetnika i ne sadrži klice bolesti. Peletirana gnojiva nemaju višegodišnje djelovanje pa se moraju upotrebljavati svake godine u preporučenoj količini koja je navedena na ambalaži.
Rezultati primjene Plantella Organika na povrtnim kulturama
Primjenom organskog gnojiva Plantella Organik na povrtnim kulturama
dobili smo sljedeće rezultate:
- Pokuse smo izvodili
kontinuirano 3 godine
|
Pri svakoj kulturi (rajčica, paprika, luk, krumpir, kupus) povećan je prinos za 12 % Povećala se i kvaliteta proizvoda: - 10-20 % više suhe
tvari ,
|
- do 10 % više C vitamina i
- 18 % više šećera
Rezultati na pokusnim poljima pokazali su da
takve biljke imaju više zdravog lišća, da su otpornije na bolesti, a bolja je i
kakvoća uroda. U usporedbi s „industrijskom“ proizvodnjom hrane povećan je i
udio askorbinske kiseline, odnosno vitamina C. Prema mjerilima FAO i Svjetske
zdravstvene organizacije udio vitamina C jedan je od pokazatelja kvalitete
uroda.
Budući da je vitamin C rezultat djelovanja mikroorganizama i enzima koji
žive u humusu, možemo zaključiti da oni sudjeluju u važnim procesima u času
oblikovanja plodova. Svijetloj budućnosti organskog gnojenja doprinosi i
činjenica da se u intenzivnoj proizvodnji hrane upotrebljava sve više
mineralnih gnojiva koja nepovratno smanjuju sloj prirodnog humusa. Upravo se
radi toga u razvijenom svijetu sve više pojavljuje pitanje kako preusmjeriti
način proizvodnje hrane i sačuvati preostale rezerve humusa, od kojeg
zaista ovisi čovjekov opstanak.
Zato se sve više profesionalnih proizvođača kao
i ljubitelja vrtlarenja, uzgoja voćaka, vinove loze i slično odlučuje za
povećanje udjela humusa upotrebom organskog gnojiva s produljenim djelovanjem u
obliku peleta Plantella Organik.