Učinak organske gnojidbe Plantella Organikom na povrtnim kulturama - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Učinak organske gnojidbe Plantella Organikom na povrtnim kulturama

31. 10. 2019

Uspjeh proizvodnje povrća ovisi o brojnim čimbenicima: 

  1.  pravilno odabranoj sorti, 
  2.  kvalitetnom i zdravom sjemenu, 
  3. te povoljnosti agroekoloških uvjeta određenog područja od kojih su najznačajniji klimatski uvjeti i tlo
Tla namijenjena povrćarskoj proizvodnji moraju biti visoke prirodne plodnosti, dobre opskrbljenosti pristupačnim biljnim hranjivima i sadržaja humusa, a na pristupačnost hraniva za biljku uvelike utječu fizikalna svojstva tla (tekstura i struktura), kemijska svojstava tla (pH – kiselost tla i salinitet –opterećenost tla solima), količina organske tvari u tlu (humusa barem 3 – 5 %).


Bez organske tvari zemlja gubi plodnost. Svake se godine 1-2% organske tvari gubi procesom mineralizacije. Organsku tvar gubimo i berbom plodova i usijeva te iznošenjem ostataka nakon rezidbe.

Dodavanjem odgovarajuće organske tvari u zemlju veća je učinkovitost tla a ujedno utječemo na povećanje prinosa. Jedini način za unos  organske tvari u tlo je organska gnojidba. Dodavanjem organskih gnojiva povećava se količina organske mase, humusa, istodobno je tlo biološki aktivno, što povećava plodnost. Biljke opskrbljene organskim gnojivima imaju zdrav i gusto razgranat korijenov  sustav.

Organska gnojiva su kvalitetan stajnjak, peletirana organska gnojiva, zelena gnojidba, kompost... Stajnjak je jako dobar, ali mora biti zreo (fermentiran), moramo ga dodati u velikim količinama kako bi postigli cilj- stvorili humus i obogatili organsku tvar i razgradnja traje do 4 godine.

Moderna gnojiva kao što je peletirano gnojivo Plantella Organik idealno je organsko gnojivo s kojim se lakše i jednostavnije obavlja gnojidba. Plantella Organik je najbolja zamjena za stajnjak.

Znamo da je poprilično teško i skupo razbacati par tona stajskog gnojiva a s gnojidbom Plantella Organikom lakše je ali i ekonomičnije. Zbog visokog postotka suhe tvari u Plantella Organiku potrebna je puno manja količina naspram stajnjaka, a učinak je bolji.

Pored visoke kakvoće hranjiva koje sadrži, njegova je prednost i lakša manipulacija, a osim toga ne sadrži ni sjemenje korova ni ličinke štetnika i ne sadrži klice bolesti. Peletirana gnojiva nemaju višegodišnje djelovanje pa se moraju upotrebljavati svake godine u preporučenoj količini koja je navedena na ambalaži.

Rezultati primjene Plantella Organika na povrtnim kulturama

Primjenom organskog gnojiva Plantella Organik na povrtnim kulturama dobili smo sljedeće rezultate:

  • Pokuse smo izvodili kontinuirano 3 godine
  • Pri svakoj kulturi (rajčica, paprika, luk, krumpir, kupus) povećan je prinos za  12 %

  • Povećala se i kvaliteta proizvoda:   - 10-20 % više suhe tvari ,

                                                              - do 10 % više  C vitamina i

                                                                - 18 % više šećera

Rezultati na pokusnim poljima pokazali su da takve biljke imaju više zdravog lišća, da su otpornije na bolesti, a bolja je i kakvoća uroda. U usporedbi s „industrijskom“ proizvodnjom hrane povećan je i udio askorbinske kiseline, odnosno vitamina C. Prema mjerilima FAO i Svjetske zdravstvene organizacije udio vitamina C jedan je od pokazatelja kvalitete uroda. 

Budući da je vitamin C rezultat djelovanja mikroorganizama i enzima koji žive u humusu, možemo zaključiti da oni sudjeluju u važnim procesima u času oblikovanja plodova. Svijetloj budućnosti organskog gnojenja doprinosi i činjenica da se u intenzivnoj proizvodnji hrane upotrebljava sve više mineralnih gnojiva koja nepovratno smanjuju sloj prirodnog humusa. Upravo se radi toga u razvijenom svijetu sve više pojavljuje pitanje kako preusmjeriti način proizvodnje hrane i sačuvati preostale rezerve humusa, od kojeg zaista ovisi čovjekov opstanak. 

Zato se sve više profesionalnih proizvođača kao i ljubitelja vrtlarenja, uzgoja voćaka, vinove loze i slično odlučuje za povećanje udjela humusa upotrebom organskog gnojiva s produljenim djelovanjem u obliku peleta Plantella Organik.