Zahvalimo maslini, nahranimo je! - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Zahvalimo maslini, nahranimo je!

8. 11. 2018

Jesen kao godišnje doba, u maslinarstvu, prvenstveno je rezervirana za berbu i preradu plodova. Na prinos i kvalitetu ulja u plodu masline utječe je jako puno čimbenika, a to su sorta, rodnost, čimbenici okoliša, agrotehnika…

Masline kao i vinova loza i druge mediteranske voćke svake vegetacijske godine crpe hranjiva iz tla, zato su tla na jesen iscrpljena. Iskusni voćari znaju, da ono što je odneseno, moramo tlu vratiti, jer u prirodi može potrajati i 1000 godina, da nastane 1 cm plodnog sloja.

Samo s organskim gnojivima popravljamo fizikalne, kemijske i biološke karakteristike tla i povećavamo biološku aktivnost tla.


ORGANSKA HRANA ZA MASLINE- Plantella Organik za masline

Zdravo i plodno tlo doprinosi  uzgoju masline, a to je najvažnije jer upravo preko zdravih biljaka čuvamo i zdravlje čovjeka.

Takvo tlo dobivamo ako osiguramo biljkama dovoljnu i kvalitetnu količinu hrane i ako povećamo količinu humusa u tlu. Dugoročna upotreba samo mineralnih gnojiva smanjuje kvalitetu tla. Zemljište bez organske tvar je degenerirano i ne vrši svoju funkciju tj. ne omogućuje dovoljno velike i kvalitetne prinose.


Međutim, organska su gnojiva nezamjenjiva i to ne samo radi hranjiva koja se u njima nalaze, već i zbog organske tvari iz koje nastaje humus i koja igra veliku ulogu u toplini, prozračnosti, vlazi i mikrobiološkoj aktivnosti tla. Izostanak ove gnojidbe, pa i uz optimalnu mineralnu gnojidbu, može dovesti do žutila i opadanja lišća, slabije rodnosti, sušenja izboja.

Tokom ljetnih mjeseci maslina se borila sa sušom a hranjiva u tlu su pri tome bila manje dostupna. Tlo je iscrpljeno!!!!


Upotrijebimo Plantella Organik za masline i povećati ćemo količinu organske tvari u tlu, a više organske tvari znači: 

  • bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka) ,
  • veći kapacitet zadržavanja vode , 
  • stvaranje humusa , 
  • veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, 
  • veću biološku aktivnost zemljišta, 
  • razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, 
  • neutralizaciju pH tla ,
  • stabilizaciju enzima u tlu , 
  • stabilizaciju temperature tla i 
  • smanjenje isparavanja vode…

Rezultat svega toga je da biljke mogu primati hranjive tvari efikasnije, što znači više iskorištenosti mineralnih gnojiva u tlu, bolji rast biljaka, manje ispiranja mineralnih hranjivih tvari u podzemne vode i manje zagađenja. Ovo gnojivo ima blago alkalnu reakciju (pH 7,2) i sadrži vrlo povoljne količine glavnih hranjiva N,P,K  te značajne količine mikroelemenata.

Bio Plantella Arbosan smola-voćarski vosak za rane i oštećenja voćaka

Prilikom berbe maslina često dolazi do slučajnih oštečenja grana (pucanja) ali i do namjernih odstranjivanja grana. Rane je potrebno zaštititi-premazati visokokvalitetnom prirodnom Bio Plantella Arbosan smolom koja omogučuje brzo cijeljenje i spriječava prodor mikroorganizama u biljku. 

Također smolu koristimo kod cijepljenja (navrtanja) voćaka. Može se koristiti za vrijeme mirovanja biljke, kao i za vrijeme vegetacije. 

Smolu kistom nanesemo na mjesto cijepljenja kako bi se napravio homogeni sloj. Omogućuje dobro zarastanje tkiva i biljke štiti od infekcija. Možemo je primijeniti na svim vrstama biljaka za zaštitu (zatvaranje, zarastanje) različitih oštećenja kod obrezivanja, sječe i lomova od vjetra, tuče…Primjenjujemo ju za suha vremena .

NOVO!! Praktičnije pakiranje za maslinare.

Za vinograde biramo Plantella Organik za vinograde jer ima i dodano željezo koje smanjuje pojavu kloroze te bentonit i zeolit koji učvršćuju biljno tkivo i jačaju otpornost biljke .