Berba povrća i dohrana povrtnjaka
12. 8. 2019
Napokon je
stiglo vrijeme kada redovito i obilno beremo plodove u povrtnjacima. Ljeto je
dio godine kada uživamo u rajčicama, tikvicama, krastavcima, patlidžanima,
paprikama.... Ove plodove treba redovito brati jer se time pobuđuje daljnja
cvatnja i plodonošenje.
Berba plodova
Najbitnije
je da berba plodova bude u pravo vrijeme zriobe ploda. Važno je ubrati plodove povrća kada su na
vrhuncu kvalitete, znači ne smiju biti nedovoljno zreli ili prezreli. Zrelost
predstavlja razvojni stadij s kojim je biljni organ kompletno završio prirodan
rast, ravnomjerno sazrio i spreman je za berbu.
Redovita
berba jako je važna,a uklanjati se moraju i oštećeni i deformirani plodovi jer
oni ometaju i smanjuju cvatnju, zametanje i rast budućih plodova.
Berba
se obavlja u jutarnjim ili večernjim satima kada su plodovi suhi. Plodove
prilikom berbe treba sačuvati od mehaničkih oštećenja, a oštećene plodove i ne miješati sa zdravim. Povrće se bere u zrelosti kada plodovi koji se koriste
za ishranu, dostignu punu veličinu, iako procesi zrenja nisu u potpunosti
završeni. Biljka ima glavni cilj stvoriti sjeme i tada će se fokusirati na rast i zriobu tog ploda, pa neće biti puno
novih cvjetova i plodova.U ovoj zrelosti najčešće se bere povrće koje ima
sposobnost naknadnog dozrijevanja (rajčica i dinja).
Tehnološka zrelost je
karakteristična za svaku vrstu/sortu, po morfološkim svojstvima (boja, ukus,
oblik), a često je istovjetna s fiziološkom (botaničkom) zrelošću (rajčica,
lubenica, dinja) kada je potpuno završen rast i razvoj, te posjeduje sve
karakteristike vrste i sorte i ima formirano zrelo sjeme.
Neko
povrće ima vrlo kratko vrijeme berbe i
tada produžetak vremena berbe smanjuje kvalitetu i povećava gubitke. Vrijeme
berbe i njegova dužina je različita i kreće se od nekoliko tjedana do nekoliko
dana pa i sati (kod krastavca kornišona, graška). Ukoliko ostavite nepobranim
plodove, oni će već za par dana jako narasti.
Kako produžiti plodonošenje
Mahune
redovitom berbom puno dulje stvaraju cvjetove iz kojih se formiraju nove
mahune, a isto vrijedi i za grašak. Blitva će stvarati više novih listova
redovitom berbom starijih, vanjskih listova.
Korabica
odrezana uz rub zemlje nakon 10-ak dana formirat će nekoliko novih, manjih
glavica, baš kao i kupus i kelj, pa ćete imati višestruku berbu.
Dohranite povrtnjak
Biljke su za
svoj bujan rast potrošile hranjiva u tlu. Pomognite im da ostanu zdrave, bujne
i produžite vrijeme berbe plodova . Za većinu povrtnih kultura vrijedi zlatno
pravilo plodnog tla. Kako bi i vaše povrće bilo fit dohranite ga organskim Bio Plantella Nutrivit gnojivima. Svaka
biljka ima različite potrebe za svoj rast, a Nutrivit gnojiva imaju upravo tako
prilagođen sastav.
Za rajčicu i plodovito povrće najbolje je koristiti Bio Plantella Nutrivit za rajčicu i plodovito povrće. Ovo gnojivo pomaže da plodovi ostanu čvrsti i da budu
punijeg okusa.
Uživajte u
svom uspjehu u uzgoju povrća.
Milica Sekulić,
agronom - stručni savjetnik Unichem Agro