Žućenje lišća na biljkama
18. 7. 2019
Mnoge biljke su
se iscrpile dajući plodove, a neke od njih pate od nedostatka hranjiva ili
pojedinog hranidbenog elementa. Kada se pojavi žućenje lišća na biljkama moramo
znati prepoznati uzrok. Većinom na sreću, nije riječ o bolesti već o
fiziološkoj promjeni na biljci do koje dolazi zbog nedostatka željeza. Ta
pojava naziva se kloroza ili žutica.
Osim na vinovoj
lozi ona se može pojaviti i na voćkama poput breskve, kruške, maline, ali i na
ukrasnom bilju i citrusima.
Željezo se ubraja u elemente čija je
pokretljivost u biljkama osrednja ili čak spora, odnosno loša. Distribucija
željeza iz starijeg tkiva u mlađe je spora, te se njegov nedostatak prvo javlja
na najmlađim listovima. Za žuticu – klorozu
je karakteristično da cijela površina lista požuti, a nervatura lista ostane
zelena. Takav list ponekad djeluje kao osušeni list duhana, rubovi se savijaju
prema unutra i često izgledaju kao oprženi. Listovi, ne samo da gube boju, već
ostaju maleni, izboji su kratki i tanki, korijen ne zalazi u dubinu već se
razvija postrano, a korjenove dlačice odumiru. Fe – klorozu treba shvatiti kao posljedicu poremećaja u
sustavu zemljište – biljka – klima – agrotehničke mjere. Do nedostatka željeza
može doći kako na alkalnim tako i na neutralnim i kiselim tlima. Najčešće se
javlja na alkalnim, obično s pH >7 i tlima bogatim vapnom i glinom.
Klorozu na
svim biljkama uspješno rješavamo Plantella tekućim željezom.
Folijarna
ishrana vrlo je učinkovita za nadoknađivanje hranjiva i brže je djelovanje
hranjiva što omogućava primjenu u trenutku potrebe. Iskoristivost hranjiva je bolje
a folijarnu prihranu je moguće primjenjivati pri nepovoljnim prilikama u tlu
npr. zbog antagonizma iona pri čemu može doći do blokiranja određenih hranjiva.
Nepovoljne prilike u tlu mogu biti izazvane nepovoljnim klimatskim prilikama
npr. dugotrajna suša. Folijarna prihrana je i praktična za biljke u trenutku
kada im je potrebna veća količina hranjiva jer ih biljka na ovaj način brzo
usvaja. Plantella tekuće željezo ima
odličan rezultat u rješavanju kloroze.
Moramo znati i da upotreba nezrelog organskog gnojiva (stajnjak) zbog intenzivnog oslobađanja CO2, može izazvati klorozu. Nasuprot tome, zrela organska tvar kao i dovoljan sadržaj humusa povoljno utječu na pristup željezu. Utvrđeno je da se huminske kiseline, koje nastaju pri razgradnji organskih gnojiva, odlikuju sposobnošću da čvrsto vežu teške metale.
Preporuka, za osnovnu gnojidbu povrtnjaka i dohranu svih biljka, je korištenje peletiranog kvalitetnog organskog gnojiva Plantella Organik kojeg možemo upotrijebiti za sve biljke. Korištenjem ovog gnojiva smanjujemo mogućnost pojave kloroze i osiguravamo dobru kondiciju i ishranu biljaka.
Milica Sekulić,stručni savjetnik Unichem Agro