Zaštita biljaka od bolesti i hladnoće - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Zaštita biljaka od bolesti i hladnoće

21. 3. 2018

Hladni val temperatura s puno kiše i dalje traje. Čim se temperature malo povise i budu iznad treba iskoristiti vrijeme i zaštititi biljke bakrenim preparatima. Važno je znati da biljke treba zaštititi prije kretanja vegetacije i otvaranja pupova.

Prskanje bakrom ima dvije namjene:

  •     Opću dezinfekciju stabla

Suzbijaju se svi patogeni koji se nalaze na stablu i sprječava se infekcija preko ranica otpalog lišća, pukotina od mraza i ostalih oštećenja.

  •    Sprječavanje posebne grupe infekcija

Posebne grupe infekcija poput monilije koštićavih voćnih vrsta, bakterijske plamenjače voća, šupljikavosti lista i krastavosti ploda mogu se držati pod kontrolom ukoliko prskamo sa bakrom. Navedeni patogeni zimu prezime na oboljelim biljnim organima (rak ranama, pupoljcima i pukotinama kore).

Koje sredstvo izabrati?

Probajmo Bio Plantella Cuprovin sredstvo u obliku praška pakirano po 35 g i 1 kg, a sadrži 50% bakrovog oksiklorida. Sredstvo se može kupiti bez iskaznice. Ovo sredstvo smanjuje pojavu bolesti na različitim kulturama, a ujedno poboljšava prirodnu otpornost, fotosintezu i prihvat hranjivih tvari u biljke. Biljke su zdravije i plodonosnije. Zbog visokog postotka bakra kojeg gnojivo sadrži potrebno nam je manje sredstva za primjenu u usporedbi s drugim sredstvima.

Važno je da biljke tretiramo u fazi mirovanja (breskve, marelice...) dok vinovu lozu, masline, možemo tretirati sve do pojave cvijeta. Ukrasno bilje prskamo tijekom cijele godine.


Vrijeme upotrebe Godišnja doza ne smije biti veća od:
Vinova loza Rana faza razvoja do 1,0 kg / ha
Orašasti plodovi (orasi, lješnjaci) Prije i nakon cvatnje 2,0 do 3,0 kg / ha
Koštuničavo voće (jabuke, kruške) Rana faza razvoja, nakon žetve do 2,0 kg / ha
Stolno voće (breskve) Nakon branja voća 2,0 do 3,0 kg / ha
Jagode, masline Prije cvatnje i nakon berbe do 1,0 kg / ha
Povrće (mrkva, luk) Inicijalna faza razvoja 0do 1.0 kg / ha
Žito, kukuruz Rana faza do 1,0 kg / ha
četinjača U jesen ili rano proljeće do 1,0 kg / ha

Štete od niskih temperatura

Mraz može nanijeti ozbiljnu štetu poljoprivrednim kulturama. Međutim, veliki dio šteta od niskih temperatura možemo spriječiti ili umanjiti. 

Kako ćemo zaštititi biljke od hladnoće?

Pokrivanjem biljaka

Ova metoda se najviše primjenjuje u zaštiti povrtarskih kultura i cvijeća, kao i voćnjaka i vinove loze i ujedno predstavlja najjednostavniji način zaštite kultura od hladnoće. Zaštita se može izvršiti raznim materijalom (slama, lišće, granje, treset, tkanine, karton, plastične folije ...). Najčešće se koristi agrotekstil koji propušta svjetlost i zrak, a ujedno štiti biljke od niskih temperatura. Agrotekstil nije biorazgradiv, veoma je koristan i može se koristiti nekoliko sezona za redom, naravno ako se čuva i pažljivo sprema nakon primjene.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro