Organska gnojidba za veći prinos grožđa - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Organska gnojidba za veći prinos grožđa

1. 2. 2018

Želja svakog vinogradara je da iz godine u godinu ostvari planiran prinos odgovarajuće kakvoće. A to može samo pravilnom gnojidbom s provjerenim organskim gnojivom visoke kvalitete.

Agrotehnički zahvati u vinogradu su jako važni a neke radnje utječu direktno na količinu prinosa dok druge utječu indirektno.

Najvažniji zahvat i pristup koji direktno utječe na prinos je gnojidba.

Ostalim agrotehničkim radnjama: (1) reguliramo opterećenje trsa (rezidba), (2) štitimo od bolesti i štetnika (zaštita), (3) navodnjavanjem korigiramo količinu vlage ... 

Mineralno gnojivo - više gubitka nego koristi

Pristup gnojidbi je od velike važnosti. Vinova loza za svoj rast i plodonošenje treba najbolju planiranu godišnju gnojidbu. Svake se godine 1-2% organske tvari pretvara u mineralne tvari tijekom mineralizacije, a nešto se organske tvari odnosi iz vinograda prinosom, rezidbom … Dakle, svake godine je potrebno gnojiti organskim gnojivima da bi nadoknadili gubitak organske tvari.

Ako koristimo samo mineralna gnojiva zakiseljujemo tlo a biljka takva gnojiva ne može iskoristiti u potpunosti, zato ima dosta gubitka (ispiranjem, isparavanjem). A osim toga biljke nekontrolirano bujaju jer dobiju najčešće previše pojedinog hranjiva.

Najbolj izbor su moderna organska gnojiva

Stajnjak je izvrsno organsko gnojivo, samo ako ga imamo u dovoljnoj količini, da je zreo i da znamo njegovo porijeklo. Najveća mana mu je, što njime raznosimo korove i u doba vegetacije korov konkurira vinovoj lozi i uzima joj vlagu i hranjiva.

Najbolji izbor za vinograd su moderna organska peletirana gnojiva kao što je Plantella Organik za vinograde. Ovo gnojivo je dugodjelujuće, 100% organsko gnojivo, s visokim sadržajem fulvinskih i huminskih kiselina, koje omogućavaju biljkama lakšu dostupnost hranjiva i pospješuju stvaranje humusa. Koristimo ga za osnovnu i dopunsku gnojidbu vinograda.

Učinkovito gnojivo sa dodanim mineralima za lozu

U usporedbi s tradicionalnim organskim gnojivima (stajnjak, komposto ...) Plantella Organik za vinograde sadrži stabilnu količinu hranjiva i organske tvari te kontroliranu količinu makro i mikroelemenata, prilagođenu potrebama vinove loze. Najbitnije je, da se hranjiva oslobađaju postopenu.

Gnojivu je dodano željezo u obliku kelata i sulfata i samom primjenom gnojiva utječemo protiv kloroze.

Dodani su i zeolit i bentonit, kameno brašno, koje popravlja kvalitetu tla. Tla, koja su zbijena pogotovo crvenice mijenjaju svoju strukturu i postaju kvalitetan medij za rast. Zeolit ​​ bolje zadržava dušikove spojeve dok bentonit ima sposobnost bubrenja u svrhu vezanja i zadržavanja velike količine vode. Time se sprječava ispiranje hranjivih tvari i gubitak vode te se olakšava cirkulacija zraka i vode. Neutraliziraju kisela ili alkalna tla a ubrzava se formiranje humusa. Zbog sadržaja silikata, biljna tkiva su ojačana, što čini biljke otpornije na bolest. Pridonosi zagrijavanju tla i održava čist i prirodan okoliš.

Milica Sekulić, savjetnik Unichem Agro