Organska gnojidba za veći prinos grožđa
1. 2. 2018
Želja svakog vinogradara je da iz godine u godinu ostvari planiran prinos odgovarajuće kakvoće. A to može samo pravilnom gnojidbom s provjerenim organskim gnojivom visoke kvalitete.
Agrotehnički zahvati u vinogradu su
jako važni a neke radnje utječu direktno na količinu prinosa dok druge utječu
indirektno.
Najvažniji zahvat i pristup koji
direktno utječe na prinos je gnojidba.
Ostalim agrotehničkim radnjama: (1) reguliramo
opterećenje trsa (rezidba), (2) štitimo od bolesti i štetnika (zaštita), (3)
navodnjavanjem korigiramo količinu vlage ...
Mineralno gnojivo - više gubitka nego koristi
Pristup gnojidbi je od velike važnosti.
Vinova loza za svoj rast i plodonošenje treba najbolju planiranu godišnju
gnojidbu. Svake se godine 1-2% organske tvari pretvara u mineralne tvari
tijekom mineralizacije, a nešto se organske tvari odnosi iz vinograda prinosom,
rezidbom … Dakle, svake godine je potrebno gnojiti organskim gnojivima da bi
nadoknadili gubitak organske tvari.
Ako koristimo samo mineralna gnojiva
zakiseljujemo tlo a biljka takva gnojiva ne može iskoristiti u potpunosti, zato
ima dosta gubitka (ispiranjem, isparavanjem). A osim toga biljke nekontrolirano
bujaju jer dobiju najčešće previše pojedinog hranjiva.
Najbolj izbor su moderna organska gnojiva
Stajnjak je izvrsno organsko gnojivo, samo
ako ga imamo u dovoljnoj količini, da je zreo i da znamo njegovo porijeklo.
Najveća mana mu je, što njime raznosimo korove i u doba vegetacije korov konkurira
vinovoj lozi i uzima joj vlagu i hranjiva.
Najbolji izbor za vinograd su moderna
organska peletirana gnojiva kao što je Plantella Organik za vinograde. Ovo gnojivo
je dugodjelujuće, 100% organsko gnojivo, s visokim sadržajem fulvinskih i
huminskih kiselina, koje omogućavaju biljkama lakšu dostupnost hranjiva i
pospješuju stvaranje humusa. Koristimo ga za osnovnu i dopunsku gnojidbu
vinograda.
Učinkovito gnojivo sa dodanim mineralima za lozu
U usporedbi s tradicionalnim organskim
gnojivima (stajnjak, komposto ...) Plantella Organik za vinograde sadrži
stabilnu količinu hranjiva i organske tvari te kontroliranu količinu makro i
mikroelemenata, prilagođenu potrebama vinove loze. Najbitnije je, da se
hranjiva oslobađaju postopenu.
Gnojivu je dodano željezo u obliku kelata i sulfata i samom primjenom gnojiva
utječemo protiv kloroze.
Dodani su i zeolit i bentonit, kameno brašno, koje popravlja kvalitetu tla.
Tla, koja su zbijena pogotovo crvenice mijenjaju svoju strukturu i postaju
kvalitetan medij za rast. Zeolit bolje zadržava dušikove spojeve dok
bentonit ima sposobnost bubrenja u svrhu vezanja i zadržavanja velike količine
vode. Time se sprječava ispiranje hranjivih tvari i gubitak vode te se olakšava
cirkulacija zraka i vode. Neutraliziraju kisela ili alkalna tla a ubrzava se
formiranje humusa. Zbog sadržaja silikata, biljna tkiva su ojačana, što čini
biljke otpornije na bolest. Pridonosi zagrijavanju tla i održava čist i
prirodan okoliš.
Milica Sekulić, savjetnik Unichem Agro