Rezidba vinove loze - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Rezidba vinove loze

10. 1. 2018

Rezidbom se oblikuje i održava uzgojni oblik, regulira vegetativni i rodni potencijal te se povećava prinos i kvaliteta grožđa. Radi se o dugoročnom pozitivnom utjecaju na ukupno zdravstveno stanje vinove loze.
Zimska rezidba vinove loze izvodi se od trenutka padanja lišća pa sve do početka vegetacije. Sama rezidba ovisi o vremenskim uvjetima i o geografskom položaju vinograda. Rezidba se može obaviti u Dalmaciji već u prosincu, dok su u sjeverozapadnoj Hrvatskoj veljača i ožujak najpovoljniji mjeseci za rezanje.

Prije rezidbe alat je potrebno dezinficirati, posebno škare koje treba i nabrusiti. Dezinfekciju provodimo čistim alkoholom, ako ga pak nemamo, poslužit će i domaća rakija. Na ovaj način u vinograd nećemo unijeti bolest. Ako ipak postoje zaraženi trsovi, najbolje ih je odstraniti. Prvo je potrebno označiti sve bolesne trsove te ih odrezati posebnim alatom kako ne bismo dalje prenosili zarazu na zdrave trsove. Zaražene trsove potrebno je uništiti, najbolje ih je spaliti.

Važnost rezidbe


  • U tijeku zimskog mirovanja na trsu se nalaze zimski i spavajući pupovi. Iz zimskih pupova razvit će se mladice koje nose rod.
  • Rodnost svih pupova po dužini rozgve nije ista. Pupovi pri osnovi slabije su rodni, prema sredini rodnost se povećava, a prema vrhu se ponovno smanjuje.
  • Broj rezom ostavljenih pupova na trsu zovemo opterećenje trsa.
  • Bujni kultivari opterete se više, a slabobujni manje.

Kako radimo rezidbu

  1.     Kultivari malih grozdova režu se na dugorodno drvo, a oni s krupnim grozdovima na kratkorodno drvo te zbog toga treba razlikovati pojedine vrste drva na trsu.
  2.     Rez izvodimo tako da iznad gornjeg pupa odrežerno 1,5-2 cm drva. Smjer reza je ukošen od pupa prema van.
  3.     Pri mješovitom rezu, kod kojeg se rezom ostavlja prigojni reznik i rodno drvo, reznik uvijek dođe ispod lucnja.

  4.     U normalnim uvjetima reznik i lucanj ostavljamo iz prošlogodišnjeg reznika, a stari lucanj uklonimo.
    •  Nekad se može dogoditi da se na prošlogodišnjem rezniku razvije samo jedna rozgva. Nju režemo na reznik, a lucanj ostavljamo iz prve, dobro razvijene rozgve na starom lucnju.

    •  Ako se pak na prošlogodišnjem rezniku nije razvila nijedna rozgva, upotrijebit ćemo nerodnu rozgvu koja se razvila iz stabla trsa. Nju režemo na reznik, a lucanj ostavljamo iz starog, prošlogodišnjeg lucnja.

    •  Ako se ne razvije nijedna rozgva iz starog drva, koristimo rozgvu iz prošlogodišnjeg lucnja za oblikovanje novog lucnja i reznika.

Važno je nakon rezidbe vinograda pognojiti tlo organskim gnojivom. Plantella Organik za vinograde odličan je izbor za organsku gnojidbu jer ovom gnojidbom ne unosimo bolesti i štetnike u tlo i ne rasijavamo sjeme korova. Gnojivo je u obliku peleta i potrebno ga je puno manje od stajnjaka za jednak učinak. Ovim gnojivom povećavamo količinu organske tvari, a time doprinosimo i stvaranju humusa.

Kada tlo ima dovoljno organske tvari plodonošenje je puno kvalitetnije i zdravije.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro