KVALITETNO SJEME - PREDUVJET ZA DOBAR RAST
23. 12. 2020
Organsko-biološki uzgoj povrća temelji se na tri osnovna načela: zdravo tlo, netretirano sjeme i prirodan rast. Bez kvalitetnog sjemena nema ni organskog vrta u kojem rastu zdrave biljke, čega je svjestan svaki vrtlar koji u vrtu skuplja vlastito sjeme povrća i drugih biljaka koje uzgaja.
Sjeme za sjetvu mora biti kvalitetno,
odnosno visoke klijavosti, čisto i ne smije biti zaraženo bolestima. To je
preduvjet za dobar rast i razvoj usjeva uz pridržavanja mjera tehnologije, za
ostvarenje visokog prinosa.
Sjeme je nosilac života. Predstavlja
mladu biljku u latentnom stanju, a obavijeno je sjemenom ljuskom i opskrbljeno
rezervnim tvarima. Sjemenom nazivamo sve ono što se sjetvom povjerava tlu ili
se u tu svrhu stavlja u promet.
Dobro je znati
Prilikom kupovine sjemena vaši su interesi zaštićeni zakonom koji propisuje standarde za čistoću i klijavost sjemena, no unatoč tome posavjetujte se s trgovcem i kupujte provjerenu kvalitetu i prekontrolirajte na ambalaži rok trajanja. U današnje vrijeme u ponudi imamo organsko i eko sjeme pa je najbolje nabaviti takvo označeno u original ambalaži.
Čuvanje sjemena
Sjeme biljaka se najčešće skladišti u staklenke ili papirnate vrećice, ambalažu u kojoj će ponajprije biti zaštićeno od vlage koja može pospješiti njegovo propadanje. Naime, ako se predugo čuva u lošim uvjetima, klijavost sjemena znatno će oslabjeti. Čim se navlaži, mirovanje se prekida i počnu se trošiti rezervne tvari koje su u njemu pohranjene pa ne klija poslije kad se posije.
Pri skladištenju se poželjno
pridržavati nekoliko pravila:
- Samo
potpuno suho sjeme spremamo u papirnate vrećice, limene kutije i staklenke.
- Sjeme se mora čuvati na niskim
temperaturama i u suhoj i mračnoj atmosferi.
- Klijavost
sjemena ne traje vječno zbog čega kolekciju treba često obnavljati (klijavost
ne prestaje odmah nego pomalo opada iz godine u godinu).
- Zima
je idealno doba za provjeru zaliha i kvalitete sjemena.
- Vlažni
zrak i visoka temperatura dva su najveća neprijatelja uskladištena sjemena.
Sjeme povrća
Kod povrća
morate imati na umu da se sjeme uzima samo iz "original” biljaka, jer
sjeme hibrida (ako ste kupili sjeme s oznakom F-1) neće imati iste osobine kao
biljka s koje ste uzeli sjeme.
Kod korjenastog
povrća koje uzgajamo radi zadebljanog korijena (mrkva, peršin, celer, cikla)
taj korijen nije plod- te biljke idu u sjeme ako ih uzgajate kao dvogodišnje
biljke. Iduće godine one cvatu i tad stvaraju puno sjemenki. Isto tako sjeme
stvaraju druge godine kupusnjače i blitva. Sjeme mahunarki su zapravo zrna koje
koristimo za prehranu, stoga jedan dio ostavite da dozori i osuši na biljci,
pa uberite i još osušite za sjeme.
Sjetva ili presadnja
Sjetva se obavlja od siječnja do travnja u zaštićenom prostoru ili direktno na otvorenom, ovisno o kulturi i roku uzgoja. Ako sijete sjeme u visoko kvalitetni supstrat Bio Plantella Start dobit ćete kvalitetne presadnice, a već dva do tri tjedna stara presadnica s prvim listom je spremna za presađivanje.
U posude,
lončiće ili na otvoreno sijemo začinske biljke koje će nam najviše trebati. Već
kroz nekoliko tjedana imat ćemo vlastite zalihe peršina, vlasca, bosiljka…
Direktnu
sjetvu na pripremljenu gredicu obavljamo kada se temperature pozitivne jer
sijanje u zemlju kada su temperature tla niske (oko 0 ᵒC) ometa
klijanje sjemenja i proces traje duže, a
može doći i do propadanja sjemena. Kako mlade biljke ne bi stradale od
jutarnjeg mraza, zasijanu površinu možete prekriti agrotekstilom. Tako se
sjetva može obaviti za oko 15 dana ranije nego pri klasičnom uzgoju.
Agrotekstil se ne zateže da bi se biljke nesmetano razvijale, a bočne strane se
ukopavaju kako vjetar ne bi zadigao agrotekstil.
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.