Važnost pH tla - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Važnost pH tla

29. 11. 2017

Jedan od vrlo važnih čimbenika u pripremi tla je dobro poznavanje reakcije tla (pH). Reakcija tla značajno utječe na primanje svih hraniva, a varira ovisno o potrebama kultura od kiselog do alkalnog. Uspjeh neke biljne proizvodnje u najvećoj mjeri ovisi o opskrbljenosti tla makro i mikrohranivima, a na njihovu moć oslobađanja i kretanja kroz tlo, značajno utječe reakcija tla. O reakciji tla također ovisi hoće li biljka primati više kationa ili aniona.


U hortikulturnoj praksi često se pojavljuju dvije vrlo značajne greške. Jedna je krivi odabir tla za neke biljne vrste, a druga je nepoznavanje potreba pojedinih biljnih vrsta (alkalofilne, acidofilne, neutrofilne) koje se projektom krajobraznog uređenja predviđaju na već zadanom tlu.

Povrće najbolje uspijeva na blago kiselim do neutralnim tlima u rasponu od pH 6 - 7, voće voli nešto kiselija tla od 6 - 6.5, stoga je bitno da vrtlar utvrdi pH tla u svome vrtu prije nego ga počne korigirati sa poboljšivačima koji mogu bitno promijeniti njegova kemijska svojstva.

Stupanj kiselosti, odnosno lužnatosti zemlje iskazuje se kao pH vrijednost, a jedan je od vitalnih faktora važnih za dobar rast biljaka. Lako ga je odrediti i obično se izražava brojevima od 1 do 14. Kisela tla imaju pH vrijednost ispod 7, neutralna imaju pH vrijednost 7, a lužnata pH vrijednost iznad 7. Za većinu vrtnih biljaka neutralno tlo je idealno za uzgoj, ali neke biljke kao što su kamelija i rododendroni zahtjevaju kisela tla. 

I vi možete vrlo jednostavno i lako odrediti stupanj kiselosti tla u vašem vrtu. Kako?

Uzmite malo zemlje iz vašega vrta i pomiješajte ju s malo obične destilirane vode. Pustite da se slegne pa u vodu uronite komadić indikator papira za određivanje pH vrijednosti tekućina. Može se nabaviti u bilo kojem kemijskom laboratoriju ili u trgovini laboratorijskim priborom Uz indikator papir priložena je i skala boja koja odgovra određenom stupnju kiselosti ispitivane tekućine. Tako ćete na vrlo lak, brz i jednostavan način saznati je li zemlja u vašem vrtu neutralne, kisele ili lužnate reakcije. Sukladno tome moći ćete pristupiti reguliranju pH vrijednosti tla odgovarajućim preparatima ukoliko se to pokaže potrebnim. Neutralna reakcija ima vrijednost pH-7, kisela reakcija manje od 7, a alkalna više od 7-pH. 

Uzgoj povrća


Povrtne kulture možemo podijeliti u četiri skupine, prema reakciji tla. U prvu skupinu ubrajaju se vrste koje se najbolje razvijaju na neutralnim do slabo alkalnim tlima, od pH-7 do pH-7,5. Ovu skupinu čine kupus, češnjak, paprika, špinat i luk. Drugu skupinu čine kulture koje se najbolje razvijaju na tlima slabo kisele do neutralne reakcije, do pH-7, dakle grašak, grah, cvjetača, krastavci i salata. Treća su skupina kulture koje se najbolje razvijaju na kiselim tlima, od pH-6 do pH-6,5, a to su mrkva, tikvice i rajčica. Četvrta je skupina ona koja se najbolje razvija na kiselim tlima, od pH-5,5 do pH-6, a čini je krumpir. Neprikladna reakcija tla može se popraviti na razne načine. Kod kiselog tla reakcija se može popraviti dodavanjem natrijeve salitre, koštanog brašna, tomasova fosfata, vapna ili pepela. Alkalnim tlima reakcija se popravlja unošenjem stajskoga gnojiva, amonijeva sulfata i superfosfata.

Korištenjem organskog gnojiva Plantella Organik pospješujete neutralni pH koji je pogodan za većinu biljaka. Obzirom na potrebe pojedinih kultura gnojidbu treba prilagoditi količinom po površini.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro