Povrtne kulture možemo podijeliti u četiri skupine, prema
reakciji tla. U prvu skupinu ubrajaju se vrste koje se najbolje razvijaju na
neutralnim do slabo alkalnim tlima, od pH-7 do pH-7,5. Ovu skupinu čine kupus,
češnjak, paprika, špinat i luk. Drugu skupinu čine kulture koje se najbolje
razvijaju na tlima slabo kisele do neutralne reakcije, do pH-7, dakle grašak,
grah, cvjetača, krastavci i salata. Treća su skupina kulture koje se najbolje
razvijaju na kiselim tlima, od pH-6 do pH-6,5, a to su mrkva, tikvice i
rajčica. Četvrta je skupina ona koja se najbolje razvija na kiselim tlima, od
pH-5,5 do pH-6, a čini je krumpir. Neprikladna reakcija tla može se popraviti
na razne načine. Kod kiselog tla reakcija se može popraviti dodavanjem
natrijeve salitre, koštanog brašna, tomasova fosfata, vapna ili pepela.
Alkalnim tlima reakcija se popravlja unošenjem stajskoga gnojiva, amonijeva
sulfata i superfosfata.