Kako do plodnog tla u povrtnjaku?
21. 10. 2019
Prije nego što
započnemo s uzgojem povrća, moramo znati kakvo je tlo.
Važno je prepoznati koliko je tlo grudasto, zrnasto i
propusno za zrak i vodu te koliki je u njemu udio humusa i hranjivih tvari.
Karakteristike tla:
struktura tla pokazuje nam na koji su način djelići tla međusobno povezani i kakva je njihova
stabilnost. Komadići tla međusobno se povezuju u veće ili manje strukturne
skupove ili agregate. Te nakupine dijelova tla mogu biti mineralnog ili
organskog podrijetla i one su posljedica djelovanja raznih mikroorganizama u
tlu. tekstura tla pokazuje iz koliko velikih dijelova je tlo sastavljeno. Tekstura utječe na
vodeno-zračni režim tla i određuje fizikalne, kemijske i biološke procese u
njemu. Određujemo je pomoću prstiju kad je tlo srednje vlažno. poroznost ili
rupičastost tla je postotak pora u tlu u kojima se zadržavaju voda i zrak.
Porozno je tlo preocjedito i u njega kiša lako prodire. Kod takvog tla u dubinu
prodire previše vode i tamo se nakuplja. zrak u tlu je važan za rast biljaka. Za disanje
korijenja i mikroorganizama, a i kod truljenja organskih tvari, troši se kisik
i oslobađa ugljični dioksid, zato je udio kisika u tlu uvijek nešto manji u
odnosu na okolni zrak (petnaest do dvadeset posto). U manje prozračnim tlima
taj se nedostatak pokazuje na razne načine: otežan je rast korijenja, biljke
venu iako je tlo dovoljno vlažno, a pogođene su i mikroflora i fauna u tlu.
|
Kad tlo ima sve
karakteristike (fizikalne, kemijske i biološke) koje omogućavaju i potiču rast
biljaka, ono je pogodno. Glavni cilj pri obradi takvog tla mora biti očuvanje i
obnavljanje njegove rodnosti. Tlo je osjetljiv sustav, može se oslabiti ili
poboljšati, ali se ne može zamijeniti.
Koje radnje radimo sad u jesen da bi dobili plodan povrtnjak u proljeće?
U jesen izmjena tvari je u tlu je intenzivnija, žetveni ostaci se razgrađuju, nastaje humus.
kad se zemlja ohladi, ukopamo biljne ostatke i
biljke za zelenu gnojidbu plitko u zemlju obavimo jesensku obradu tla u vrtovima tlo duboko prekopamo. Okrenemo
dvadesetak centimetara gornjeg sloja, istovremeno ukopamo biljne ostatke i tako
dobijemo dragocjen humus. Višegodišnji korov s dugim korijenjem iščupamo i
uništimo. gnojimo
organskim gnojivom dugotrajnog djelovanja Plantella Organik, koji utječe na stvaranje humusa
u tlu te korigira teksturu, strukturu, rupičastost tla, a utječe i na
prozračnost tla. Hranjiva koja sadrži oslobađaju se u ovisnosti od temperature.
|
Organska gnojiva i njihove prednosti
Biljke pretežiti dio hranjiva crpe iz tla. Tih tvari u tlu
ipak nema u neograničenim količinama pa ih moramo dodavati u obliku gnojiva.
Redovnom primjenom organskih gnojiva kao što je Plantella Organik, oblikuju
se pore koje su važne pri opskrbi tla vodom i zrakom, a istovremeno su i
skladišta hranjivih tvari. Zato se kaže da je površinski sloj zemlje do dubine
od 20-30 cm aktivan, živi sloj i zahtjeva redovitu opskrbu, odnosno dodavanje
organskih gnojiva. Organska komponenta u gnojivu poboljšava karakteristike i
prozračnost tla, a istovremeno povećava sposobnost tla za zadržavanje vode.
Dodatak organske tvari pjeskovitom tlu omogućava bolji
vodeni kapacitet, a komadići pijeska zajedno s organskom tvari tvore
grudastu strukturu. U glinastim ili
zbijenim tlima pomoću organskog gnojiva povećavamo prostor među česticama
zemlje kroz koji iz tla istječe dio suvišne tekućine. Tako korijenju
omogućavamo pristup kisiku i stvaramo životni prostor za normalan rast i razvoj
biljaka.
Biljke koje rastu u tlima opskrbljenim organskim gnojivima imaju zdrav i gusto razgranat korijenov
sustav. Rezultati na pokusnim poljima pokazali su da takve biljke imaju više
zdravog lišća, da su otpornije na bolesti, a bolja je i kakvoća uroda.
Organska gnojidba osnovna je radnja za plodno tlo vašeg
povrtnjaka!!!
Milica Sekulić, Stručni savjetnik Unichem Agro