Uloga organske tvari u povrtnjaku - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Uloga organske tvari u povrtnjaku

11. 9. 2019

Osnovni uvjet plodnog tla je dovoljna količina organske tvari –humusa u tlu. 

Što je to organska tvar i kako ona utječe na kvalitetu tla u povrtnjaku?


Humus (lat. zemlja) je gornji sloj zemlje koji je sastavljen od razgrađenih organskih tvari. Organska tvar u tlu, odnosno humus, dinamična je tvar, što znači da se novi humus neprestano stvara (prilikom dodavanja organske tvari) i ujedno mineralizira, odnosno raspada. Godišnje se u tlu mineralizira velika količina humusa. U slučaju da je tlo dobro opskrbljeno humusom (3 - 4 % organske tvari), za održavanje bioloških, fizičkih i kemijskih karakteristika tla i visokog udjela humusa potrebno je gnojenjem organskim gnojivima godišnje nadomjestiti mineralizirani (izgubljeni) humus. S obzirom na to da je tlo u Hrvatskoj u prosjeku slabo opskrbljeno organskom tvari, primjena i gnojenje organskim gnojivima više su nego poželjni - ne samo za nadomještanje mineraliziranog humusa tijekom godine, već i za povećanje njegovog ukupnog udjela u tlu i zbog svih pozitivnih učinaka koje ima na tlo i biljke koje uzgajamo. 


Humus (organska tvar) utječe na strukturu tla i zajedno s komadićima gline koloidne veličine stvara tzv. skladište hranjiva u tlu. Osim toga, organska je tvar hrana i izvor životne energije za sitan živi svijet i mikroorganizme u tlu, a ujedno izuzetno utječe na poboljšanje kemijskih i fizičkih karakteristika tla kao što su, npr. prozračnost, ocjeditost itd. Hranjiva za biljke (dušik, fosfor, kalij, mikroelementi) u organskim gnojivima vezana su u organskim spojevima i nisu neposredno dostupna biljkama. Naime, tek djelovanje mikroorganizama oslobađa organsko vezana hranjiva u mineralni oblik dostupan biljkama. Aktivnost i djelovanje mikroorganizama neposredno ovisi o temperaturi tla. Ako vrt ili stabla voćaka ili vinovu lozu pognojimo u jesen, dušik će se početi oslobađati tek kad u proljeće poraste temperatura tla. Zbog toga organska gnojiva možemo dodavati već prilikom jesenske pripreme tla bez straha da će se hranjive tvari (prije svega dušik) isprati tijekom zime. 

Kako nadomjestiti organsku tvar u povrtnjaku

Najvažnije je organsku tvar vratiti u povrtnjak. Biljke su za plodonošenje i svoj rast iscrpile i potrošile organsku tvar. Koje organsko gnojivo odabrati?

Još uvijek se često primjenjuju domaći kompost i stajski gnoj, koje je prilično teško nabaviti u dovoljnoj količini ,a sadržaj hranjiva im nije ujednačen. Stoga je jednostavnije izabrati neko od suvremenih kvalitetnih organskih gnojiva koja imaju neke značajne prednosti. Rješenje za neodgovarajući kompost i stajski gnoj možemo vrlo učinkovito pronaći u upotrebi peletiranog organskog gnojiva s dugotrajnim djelovanjem Plantella Organik. Jedna od njegovih najvažnijih prednosti je kontroliran unos hranjiva. Njegov sastav, možemo vrlo jednostavno provjeriti na samoj ambalaži, na kojoj stoji deklaracija s detaljnim opisom sadržaja i uputama za upotrebu.Plantella Organik sadrži i veću količinu hranjivih tvari, a zbog većeg udjela suhe tvari je i bogatiji organskom tvari, a time je i njegova vrijednost veća. To znači da s manjom količinom gnojiva možemo gnojiti veću površinu. 

Kod suvremenih visokokvalitetnih gnojiva ono se u proizvodnji obradi pri temperaturi koja uništava sjeme korova i organizme koji uzrokuju bolesti, ali ne i korisne organizme. Plantella Organik  je termički obrađeno organsko gnojivo pa ne sadrži ostatke sjemenja. Na taj će nam način u vrtu trebati manje vremena za uklanjanje i odstranjivanje sjemenskog korova koje u vrt možemo donijeti neodgovarajućim gnojem ili kompostom.

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro