Priprema povrtnjaka za zimu
4. 9. 2019
Nakon vrućeg
i sušnog ljeta nastupili su kišni dani s nižim temperaturama. Aktivnosti u
povrtnjaku i dalje traju i najbolje je pratiti vremensku prognozu kako bi na vrijeme
zaštitili biljke od niskih temperatura.
Ubiranje povrća
Najviše nam je ostalo korjenastog povrća u vrtovima na
otvorenom, pa ćemo sada povaditi mrkvu i ciklu koje smo sijali tijekom svibnja
i lipnja, kao i peršin, pastrnjak... Ako smo se tijekom vegetacije pridržavali
sjetvenog kalendara bilo bi dobro da i berbu obavimo u dane pogodne za
odgovarajući dio biljke ( korijen, plod, list ili cvijet), jer će se povrće
bolje održati uskladišteno. Lisnato
povrće treba brati u ranim jutarnjim satima, dok je još vlažno od rose, jer će
tako ubrano najduže ostati svježe. Pravila sjetvenog kalendara ne poštujemo kada
povrće ubiremo za konzumaciju istoga dana.
Rajčicu možemo brati i zelenu, a njeno sazrijevanje možemo
pospješiti da u njenu blizinu stavimo par zrelih jabuka koje će izlučivanjem
plina etilena ubrzati dozrijevanje. Zelena rajčica se može i spremiti za
zimnicu, ali ju je poželjno ukiseliti zbog sadržaja solanina kojeg sadrže
rajčice kada nisu dozrele. Paprike možete pobrati i sasvim male i zelene, i
dobre su za konzumaciju.
Kompostiranje biljnih ostataka
Prilikom ubiranja povrća ostaje nam i puno organskog
materijala kojeg ne možemo iskoristiti za prehranu, ali ga možemo pretvoriti u
koristan kompost.
Kako bi se proizveo kvalitetan kompost, potrebno je usitniti
što raznovrsniji biootpad. Preporučuje se u podjednakom omjeru pomiješati
biootpad bogat dušikom (trava, ostaci voća i povrća) jer se brže razgrađuje i
osigurava vlagu te biootpad bogat ugljikom (lišće, usitnjene grane, slama) koji
se sporije razgrađuje i osigurava prozračnost kompostne hrpe. Raznolikost
početnog materijala i kompostiranje osigurat će veću koncentraciju hranjiva u
proizvedenom kompostu. Dodatkom Bio Plantella Kompost Aktivatora ubrzat ćemo razgradnju
kompostne hrpe i dobiti kvalitetan humus.
Treba naglasiti da se ne smiju kompostirati osjemenjeni korovi te zaražene i bolesne
biljke, lišće i ljuske oraha, lišće
crnogoričnog drveća jer dugim procesom razgradnje povećava kiselost tla, ostaci
kuhanih jela jer tijekom razgradnje nastaju uvjeti pogodni za razvoj patogena i
štetočina te mirisom mogu privući glodavce, novinski papir i časopisi u boji,
obojeno ili lakirano drvo, guma, plastika, metal, staklo, pelene, sadržaj
vrećica iz usisavača, lijekovi, ostaci sredstava za zaštitu bilja...
Zaštita od niskih temperatura
Pratite vremensku prognozu. U slučaju najave mraza poberite
sve što je spremno za berbu u vrtu da mraz ne uništi plodove. Povrtnjak prekrijmo agril folijom i sačuvajmo biljke. Razmislimo
i o tome da dio povrtnjaka ili cijeli pretvorimo u zaštićeni prostor. Zaštićeni
prostor možemo napraviti od raznih materijala te je potrebno prilagoditi se
financijskim mogućnostima, klimi, veličini povrtnjaka...i odabrati pravo rješenje.
Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro