Na vrtu se sada posprema trud i rad tekuće godine. Kod spremanja vrijedi nekoliko pravila koja nam pomažu da čim bolje sačuvamo svo bogatstvo kojeg su biljke sakupile. Korjenasto se povrće sprema u za njega najbolje doba. Kad je premalo, još nije uskladištilo svo bogatstvo sunca i zemlje, a kad je preveliko, često ponovno troši u sebi skupljene hranjive tvari. Predebelu ciklu treba dulje kuhati i s time se gubi više vitamina. Dobro je da čim više korjenastog povrća pokušamo sačuvati u pijesku, piljevini, lišću ili možda čak u jami. Za skladištenje je, ako je ikako moguće, urod najbolje iskopati po suhom vremenu da bi mogli rukama odstraniti čim više zemlje. Mrkva se ne čisti vodom. Lišće se odreže tako da ostane barem centimetar peteljki, što je osobito važno kod cikle gdje peteljke trebaju ostati duge oko 5 cm. Tako će se tijekom skladištenja, a i kasnije kod kuhanja, izgubiti puno manje dragocjenog soka.