Povrtnjak u jesen - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Povrtnjak u jesen

2. 9. 2019

Zimske salate

Gredice prije sjetve salata koje prezimljuju samo prorahlimo i pripremimo za sjetvu. Ne gnojimo, nego to učinimo tek na proljeće. Sorte koje prezimljuju najbolje je sijati neposredno na stalno mjesto jer tako bolje prezime. Unatoč svemu vrijedi pravilo da ih sijemo u redove koji trebaju biti na udaljenosti od 30 cm. Naime, na proljeće je najvažniji posao okopavanje i rahljenje zemlje oko biljaka. Često je jesen duga i topla pa i korov ima dovoljno vremena za rast i razvoj. Puno ga lakše odstranimo ako su biljke zasijane u redovima.
Vrlo je teško odrediti pravi datum sjetve jer kod nas zima može početi već u listopadu ili se jesen razvuče u studeni. Salata najbolje prezimi s četiri do pet listova,stoga predlažem dva termina sjetve. Salate krhkih listova prvi put sijemo sredinom rujna, a one mekih listova koji tjedan kasnije, a ako se toplo vrijeme nastavi, sjetvu ponovimo još na početku listopada. Ako imamo poteškoća s puževima, gredice zaštitimo s Bio Plantella Gelom protiv puževa. Pazimo da mjesta na koja smo zasijali salatu ostanu otkrivena. Salatu preko zime ne prekrivamo jer te sorte salate prezimljuju. Bolje ih je na početku prvih hladnoća jednom ili najviše dvaput zaliti pripravkom Bio Plantella Vrt da bi same bile dovoljno otporne i čvrste te da bez poteškoća prežive hladnije zimske dane. Na proljeće je čim prije okopamo, pognojimo, a kad opazimo prve znakove rasta, prekrijemo je. Ne treba pokriti čitav usjev da ne bi sva salata dozrijela istovremeno.

Rukola i azijske lisnate biljke

Kako ne bi sijali samo salatu, vrijeme je da ponovo posijemo rukolu, a možda i da se okušamo s azijskim lisnatim biljkama. Ljeti imamo previše poteškoća s dosadnim buhicama  da bi imalo smisla sijati ove zeljaste biljke koje brzo rastu. A i same biljke nisu baš oduševljene ljetnim vrućinama i brzo odu u cvat. Ali sada je vrijeme da si njima opet obogatimo jelovnik. Biljke iz porodice krstašica sadrže i puno korisnih tvari koje su osobito važne za jačanje otpornosti organizma. A to je najvažnije upravo prije zime. Zato će rukola (zajedno s azijskim lisnatim biljkama) biti dobrodošla u našoj jesenskoj prehrani. Osobito preporuočam sjetvu divlje rukole koja kod nas uobičajeno prezimi. Rukolu i azijske lisnate biljke sijemo u redovima, da bi ih lakše rezali, opskrbljivali i štitili od korova.
Možemo ih čak sijati među redove salate koja prezimljuje, ali ih kasnije moramo  redovito brati i ne smijemo im dozvolit i da bacaju sjenu na tek iznikle mlade biljčice salate. Rukola i azijske lisnate biljke odlične su i za zelenu gnojidbu pa ih bez grižnje savjesti možete ukopati, ako ih ne uspijete sve pobrati i pojesti. Budući da obje vrste spadaju u rod krstašica, iduće godine na tom mjestu ne smije rasti kupus, cvjetača i druge biljke iz porodice kupusnjača. Možemo posijati i biljke čije se mlado lišće jede kao salata. Mlade listove režemo redovito i uživamo u svježoj salati posebnog, drugačijeg okusa jer mješavina sadrži različiite biljke, od salate do rotkvice, blitve, rukole i još mnogočega.

Spremanje uroda

Na vrtu se sada posprema trud i rad tekuće godine. Kod spremanja vrijedi nekoliko pravila koja nam pomažu da čim bolje sačuvamo svo bogatstvo kojeg su biljke sakupile. Korjenasto se povrće sprema u za njega najbolje doba. Kad je premalo, još nije uskladištilo svo bogatstvo sunca i zemlje, a kad je preveliko, često ponovno troši u sebi skupljene hranjive tvari. Predebelu ciklu treba dulje kuhati i s time se gubi više vitamina. Dobro je da čim više korjenastog povrća pokušamo sačuvati u pijesku, piljevini, lišću ili možda čak u jami. Za skladištenje je, ako je ikako moguće, urod najbolje iskopati po suhom vremenu da bi mogli rukama odstraniti čim više zemlje. Mrkva se ne čisti vodom. Lišće se odreže tako da ostane barem centimetar peteljki, što je osobito važno kod cikle gdje peteljke trebaju ostati duge oko 5 cm. Tako će se tijekom skladištenja, a i kasnije kod kuhanja, izgubiti puno manje dragocjenog soka.
Ako se odlučimo za zamrzavanje ili ukuhavanje zelenog povrća, moramo ga pripremiti i spremiti čim prije nakon iskopavanja, a po mogućnosti već isti dan. Odjednom zamrzavamo manje količine da bi se što brže zamrznule. Neki zamrzivači imaju posebnu funkciju koji u vrijeme smrzavanja snize temperaturu, a to je potrebno za očuvanje čim veće količine hranjivih tvari. Presporo zamrzavanje znači veliki gubitak upravo najkorisnijih vitamina kod otapanja.
Miša Pušenjak