JESENSKA ORGANSKA GNOJIDBA POVRTNJAKA - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

JESENSKA ORGANSKA GNOJIDBA POVRTNJAKA

26. 9. 2023

Povrtne kulture trebaju mnogo hranjiva za svoj rast i plodonošenje, zato je prilikom pripreme tla za sjetvu i sadnju potrebno dosta znanja i pažnje.

Kvalitetno i plodno tlo je najvažniji kriterij za uzgoj povrća. Za uzgoj povrća najbolja su srednje teška tla dobrih vodozračnih odnosa. Ako tlo nije prirodno opskrbljeno humusom i nema dobar vodozračni odnos mi ćemo morati popraviti situaciju u tlu-gnojidbom. Teška tla trebamo izbjegavati zbog malog kapaciteta za zrak, teške obrade i  brzog stvaranja pokorice nakon kiša. Povrtnjak planiramo na pozicijama gdje je dobra odvodnja s blagim nagibom i gdje ima dovoljno svjetlosti  i topline za povrtne kulture koje planiramo uzgajati. Suvišak vode u tlu nije poželjan. U takvim se uvjetima korijen biljke slabije razvija, počinje trunuti što može dovesti do ugibanje biljaka. Pravilan izbor vrste i sorte povrća mora biti prilagođen klimatskim uvjetima. Sijati i saditi treba isključivo kvalitetno i deklarirano sjeme i presadnice. Dubinsku obradu tla odradili smo u jesen, a samo u nuždi obradu radimo neposredno prije sadnje.

Uravnoteženo je gnojenje osnova zdravog vrtlarenja

Cilj gnojenja ili prilagodbe tla pojedinoj kulturi je da se unesu sve potrebne količine hranjiva biljkama, jer se tijekom vegetacije znatna količina iskoristi za rast i razvoj lisne mase i samog ploda. Sve te količine hranjiva koje su potrošene treba putem gnojenja vratiti u zemlju, kako bi ponovo bile pristupačne biljkama početkom sljedeće vegetacije.

Pravilnom obradom zemlje i unosom organskih tvari možemo dobro pripremiti zemlju. Samo one biljke koje rastu ili su posađene u pripremljeno tlo mogu se izboriti protiv stresnih vanjskih uvjeta, biti otpornije na bolesti i štetnike i općenito bolje rasti.

Ako zbog želje za što većim urodom pretjerujemo s gnojenjem, možemo u zemlji napraviti pravu pomutnju glede hranjivih tvari. Ta se pomutnja zatim odražava na lošije zdravstveno stanje biljaka. U takvim je slučajevima često teško ukazati na krivca za poteškoće, a zatim još i kemijom liječimo samo posljedice, ali ne i uzrok. Stoga je uravnoteženo gnojenje osnova zdravog uzgoja povrća, premda grah možda neće biti tamno zelen, a glavica kupusa neće težiti 10 kilograma. Ipak, iz našeg će vrta nestati korjenove uši, trulež radiča i endivije, a i drugih će štetnika biti manje. 

Nikako ne smijemo zaboraviti da je uravnoteženo gnojenje samo djelić prirodnog vrtlarenja budući da je pored toga potrebno još puno drugih stvari, a osobito naše ljubavi prema biljkama i prirodi. 

Koje organsko gnojivo odabrati?

Organska gnojiva su stajnjak, peletirana organska gnojiva, zelena gnojidba, kompost... Stajnjak je jako dobar, ali mora biti zreo (fermentiran) i moramo ga dodati u velikim količinama kako bi postigli cilj- stvorili humus i obogatili organsku tvar.

Moderna gnojiva kao što je peletirano gnojivo Plantella Organik idealno je organsko gnojivo s kojim ćete lakše i jednostavnije obaviti gnojidbu. Najbolja je zamjena za stajnjak, vrećom od 25 kg mijenjamo učinak 750 kg stajskog gnoja. Pored visoke kakvoće hranjiva koje sadrži, njegova je prednost i lakša manipulacija, a osim toga ne sadrži ni sjemenje korova ni ličinke štetnika i ne sadrži klice bolesti. Peletirana gnojiva nemaju višegodišnje djelovanje pa se moraju upotrebljavati svake godine u preporučenoj količini koja je navedena na ambalaži. 

Preporuka je upotreba 25 kg na 170 mPlantella Organika.

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.