Branje povrća za zimnicu - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Branje povrća za zimnicu

21. 8. 2019

Berba povrća je nagrada za uloženi trud i dobra berba predstavlja najveće veselje vrtlaru koji s ljubavlju i pažnjom njeguje svoje biljke od sjetve i sadnje do berbe. Ovih dana započinjemo s intenzivnim ubiranjem plodova i potrebno je plodove adekvatno uskladištiti. Neke se vrste povrća mogu ukuhati za zimnicu, dok druge pripremaju za kiseljenje ili zamrzavanje, a začinsko i ljekovito bilje suši se i kao takvo sprema. Prilikom berbe važno je da plodove ubiremo za suha vremena. 

Ubiranje plodova i čuvanje

Zbrajamo štete u vrtovima koje nam je napravila suša i visoke temperature. Ipak, većinom su zadovoljavajući rezultati s korjenastim  i plodovitim povrćem a preostaje nam ubiranje plodova u pravo vrijeme i pametno čuvanje.

Kod spremanja plodova za zimnicu  vrijedi nekoliko pravila koja nam pomažu da čim bolje sačuvamo sve bogatstvo kojeg su biljke sakupile. Važno je plodove ubrati u pravo vrijeme tj. kada su tehnološki zreli. To je trenutak  kada biljka završi sa svojim vegetativnim rastom. 

Korjenasto povrće ubiremo kada je odgovarajuće veličine za vrstu i sortu jer kada je premaleno, još nije uskladištilo sve hranjive tvari, a kad je preveliko, često ponovo troši u sebi skupljene hranjive tvari. Predebelu ciklu treba dulje kuhati i s time se gubi više vitamina. Dobro je da korjenasto povrće pokušamo sačuvati u pijesku, piljevini, lišću...

Mrkva se ne čisti vodom. Lišće se odreže tako da ostane barem centimetar peteljki, što je osobito važno kod cikle gdje peteljke trebaju ostati duge oko 5 cm. Tako će se tijekom skladištenja, a i kasnije kod kuhanja, izgubiti puno manje dragocjenog soka. 

Ako se odlučimo za zamrzavanje ili ukuhavanje zelenog povrća, moramo ga pripremiti i spremiti čim prije nakon vađenja i branja, a po mogućnosti već isti dan. Odjednom zamrzavamo manje količine da bi se što brže zamrznule. Neki zamrzivači imaju posebnu funkciju koji u vrijeme smrzavanja snize temperaturu, a to je potrebno za očuvanje čim veće količine hranjivih tvari. Presporo zamrzavanje znači veliki gubitak upravo najkorisnijih vitamina kod otapanja.

Plodovito povrće najčešće kiselimo (krastavci, paprika..), ali i pripremamo razne varijante umaka od rajčice, patlidžana  koji nam u zimskim mjesecima vrate miris ljeta.

Lisnato povrće treba  brati  u  ranim jutarnjim  satima, dok je još  vlažno od rose, jer će tako  ubrano najduže ostati svježe.

Začinsko bilje peršin, metvicu, bosiljak  najčešće sušimo, ali je dobar način i zamrzavanje. Možemo koristiti kalupe za led u koje stavimo začinsko bilje s vodom i čuvamo u kockama do upotrebe. 

Vrijeme berbe

Ako smo  se tijekom vegetacije pridržavali Sjetvenog kalendara bilo bi dobro da i berbu obavimo u dane pogodne za odgovarajući dio biljke (korijen, plod, list ili cvijet) jer će se povrće bolje održati uskladišteno. Isto tako je važno i doba dana za pojedine  vrste.

Neke vrste povrća mogu na gredicama ostati do Božića

Lisnato zeleno povrće poput salata i kupusnjača najbolje je jesti što svježije. Mnogi već od druge polovice rujna nadalje primjenjuju razne načine skladištenja jednih i drugih jer žele do kraja listopada pospremiti i očistiti čitav vrt. Greška. Nemojte žuriti jer nema nikakvog razloga za žurbu.

Neko povrće poput kupusa, kelja, pa i radiča u glavici, može bez ikakvih poteškoća ostati na gredicama sve do Božića da se može svježe konzumirati. Povrće koje ostavljamo potrebno je dohranjivati. Zalijevanje tekućim gnojivom Bio Plantella Vrtom pospješit ćemo brže sazrijevanje ploda. Biljke će duže donositi plod i bit će otpornije. 

Dolaskom hladnoće količina korisnih tvari u lišću se još poveća jer se time biljke od nje štite. Mnogi se boje da prije zime neće moći prekopati vrt. Ništa zato. Nema u tome ničeg lošeg, čak je i bolje da dio vrta ostane netaknut kao zasebna oaza u vrtu za mnogobrojne korisne organizme koji će tamo prezimiti. 

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro