Salata tijekom cijele vrtlarske sezone - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Salata tijekom cijele vrtlarske sezone

7. 8. 2019

Salata (lat .Lactuca sativa L.) neizostavno je zeleno povrće u svakom vrtu. Koristi se kao svježa, uz prilog gotovo svim jelima. Zbog toga, danas na tržištu nalazimo puno novih sorata  koje se razlikuju veličinom, oblikom listova, okusom i bojom. 

Podjela sortimenta salate

Osnovna podjela sortimenta salate s obzirom na tip je sljedeća:.

  • Tip batavia ima bogatu rozetu lišća, koja je zelene i smeđe-crvene boje. Rub listova je više ili manje nazubljen  ili ima naboranu lisnu površinu. 
  • Puterica ili maslenka također ima bogatu rozetu sa nešto čvršćim listovim koji nisu toliko naborani. 
  • Salata tipa hrastov list zelene je ili crvene boje koja je relativno često zastupljena u vrtovima.
  • Lolo tip salata dolazi u izrazito crvenoj i zelenoj boji, jako je nazubljenih listova pa možemo reći da izgleda „čupavo“. Vrlo je ukusna ali i vrlo dekorativan tip salate što joj je i najčešća primjena.
  • Romana je tip salate koja raste u visinu, za razliku od ostalih tipova koje tvore rozetu. Izdužuje se, a njezin središnji dio na poprečnom presjeku je žute boje dok su vanjski listovi tamno zeleni. 
  • Kristal/iceberg  poseban je tip salate jer u drugom dijelu vegetacije zatvara glavicu. Jedna glavica  teži  više od  700 g. Potrebno je napomenuti da sve kristal salate ne savijaju glavicu već samo tip iceberg. 
Salata maslenka - puterica
Salata tip iceberg
Salata tip lolo
Salata tip romana

Uvjeti za uzgoj

Ukoliko se upustite u uzgoj salate trebali bi pripaziti na sljedeće uzgojne uvjete. Tlo za sadnju mora biti što više usitnjeno. Bitna stavka je, kao i kod većine vrsta, otkloniti mogućnost zadržavanja vlage ne u području korjenovog vrata zbog gljivičnih oboljenja koja se javljaju upravo na tom dijelu salate.

U jesen, preporuka je gnojiti vrt sa organskim gnojivom Plantella Organik  jer ga zelena salata najviše voli. Osim glavne gnojidbe, tokom vegetacije je potrebno obaviti prihranu salate kako bi ona razvila svoju rozetu. Prihranu je najbolje obaviti tako da se granule Bio Plantella Nutrivit za lisnato povrće i kupusnjače ručno posipaju oko glavice po tlu. Važno je znati kako se nikako ne smije gnojivo sipati po samoj salati zbog mogućih oštećenja.

 

Sadnja salate

Sadnja salate obavlja se na razmak od 25 - 35 cm. Što je razmak veći zrak bolje cirkulira, a time vršimo prevenciju protiv bolesti. Druga, ali ne manje važna prevencija, je uklanjanje korova. Pljevljenjem vrta uklanjate korove koji su nosioci različitih potencijalnih bolesti i insekata koji oštećuju salatu.

Najčešći štetnici na slati su uši, koje ju uništavaju već pri samoj pojavi. Od bolesti najšešće se pojavljuije plamenjača salate (lat. Bremia lactucae) čiji je uzročnik gljiva. Zahvaća sve razvojne stadije salate, a očituje se kao krupne, uglate pjege koje su smještaju unutar glavnih žila na listu. Pjege postupno žute te na kraju taj dio lista odumire. Od bolesti se javlja i bijela trulež, također uzrokovana gljivom (lat.Sclerotinia sclerotiorum) i napada salatu u zoni korijenovog vrata. Zaražena bljka se lako odvoji od  korijena, a na zaraženom dijelu koji je okrenut prema zemlji uočava se micelij gljive koji je bijele boje i izgledom podsjeća na vatu. Moguća je pojava i sive plijesni (lat. Botrytis cinerea). Tada uočavamo listove prekrivene sivim micelijem, poput pepela. Kod zaštite salate bitno je  voditi računa o karenci jer salata ima kratku vegetaciju.

Salata se na otvoreno sadi tokom cijele vegetacijske sezone. Sa sjetvom započinjemo već u veljači, ali tada vodimo računa da se sjetva odvija u zaštićenom prostoru. Presadnice salate se na otvoreno sade od kraja ožujka do sredine rujna. Dužina dana i temperature su ograničavajući čimbenici. Visoke temperature joj  ne odgovaraju, stoga se najbolji porast uočava u proljeće i jesen kada temperatura ne prelaze 25 °C. Od  sadnje presadnica pa do berbe treba 45 - 50-tak dana, a ako sami sijete salatu taj period je duži za 20-tak dana. Vrlo važno je salati osigurati dovoljnu količinu vode, osobito u toplijim razdobljima godine.

Posadivši ili posijavši  nekoliko različitih tipova salate u vrt, osim  pregršt različitih boja i oblika dobivamo i  osvježenje za gurmane. U istu zdjelu možete pomješati i endiviju i gorkasti radić, koji će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane. 

Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro