4. 8. 2020
Kako biste
uživali u bogatim okusima svježeg povrća u ranu jesen i rano proljeće,kolovoz
je vrijeme sjetve.Od početka do druge polovice kolovoza sijemo i sadi se blitva,
mrkva, peršin, luk srebrenac, matovilac, kineski kupus, korabica, endivija, poriluk
.... Poštujmo područje gdje živimo jer na Mediteranu možemo u povrtnjaku uživati
veći dio godine za razliku od kontinenta gdje su temperature puno niže.
Sijanje povrtnica
Za većinu
kultura koje se mogu sijati u ovo doba godine preporuka je da se sjetva obavi u
kontejnerima ili posudama za sjetvu. Ovaj način nam osigurava visok postotak
nicanja sjemena jer imamo kontrolirane uvjete koje lako održavamo (zalijevanje, zasjenjivanje, kontrolirane temperature..) Za sjetvu je važno upotrijebiti
visokokvalitetni supstrat Bio Plantella Start zemlju koja u sebi ne sadrži
sjeme korova i stvara idealan odnos zraka i vode u području korijena. Prilikom
sjetve pripazimo na porijeklo i starost sjemena. Najbolje bi bilo nabaviti
sjeme provjerene kvalitete i zanimljivih sorti prikladnih za područje i tlo
gdje sadimo.
Zalijevamo
li svoje nježne presadnice redovito ujutro i navečer, one će se već za nekoliko
dana ukorijeniti te nastaviti rast i razvoj. No ako su pred nama izrazito vrući
i sunčani dani, preporuka je da ih
dodatno zaštitimo i s nekoliko suhih grana ili pletenim pokrovom koji će
stvoriti blagu sjenu.
Kad
presadnica naraste na veličinu par listića (ovisno o kulturi) presađujemo je
na pripremljeno mjesto u vrtu. Sačuvajte presadnice od štetnika i od bolesti.
Direktno sijanje u povrtnjak
Ako sijemo
direktno u povrtnjak važno je pripremiti taj dio ili cjelinu vrta gdje ćemo
sijati.
Lagano,
površinski prekopamo tlo i pognojimo organskim gnojivom. Plantella Organik je dokazano kvalitetno organsko, peletirano gnojivo
izuzetno bogato suhom tvari i makroelementima.
U pokusima
koji su napravljeni na različitim povrtnim kulturama u svim je primjerima
primjene gnojiva Organik dobiven povećan urod, poboljšana kvaliteta nekih
vrsta plodovitog povrća u obliku većeg udjela suhe tvari, više vitamina C i
većeg udjela ukupnih šećera. Organska gnojiva se moraju upotrebljavati svake
godine kako bi poboljšali sastav i kvalitetu tla. Osnova uspjeha u povrtnjaku
je organska gnojidba koju kasnije možemo nadopunjavati mineralnom gnojivima ako
za to ima potrebe.
Vodimo
računa o plodoredu i prilikom sjetve ili
presađivanja.
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Plantella, Unichem Agro d.o.o.