Visoke temperature mogu napraviti velike štete u povrtnjaku i voćnjaku
3. 7. 2019
Visoke temperature i sunčeve zrake mogu uništiti sav naš trud pri uzgoju povrtnih, voćnih i ukrasnih kultura. Biljke stradavaju tako da na lišću i plodovima nastaju ožegotine – mrlje koje umanjuju kvalitetu ploda i stvaraju uvjete za bolesti i štetnike. Pri temperaturama višim od 32 ⁰C rast biljaka se usporava.
Za ublažavanje sunčevog zračenja možemo koristiti mreže za zasjenjivanje ovisno o kulturi koju želimo zaštititi. S mrežama se intenzitet svjetla smanjuje zavisno o gustoći tkanja za 30-75 %, a tako se snižava i temperatura. Za povrće i začinsko bilje te većinu cvijeća koje se kod nas uzgaja, preporučen postotak zasjenjenja je od 30-40 %.
Za proizvodnju ukrasnog bilja preporučuje se zasjenjenje od 50 % pa čak i do 80 %. Uz gustoću pletenja bitna je i boja mreže za zasjenjivanje. Za manji postotak zasjenjenja koristi se svjetlo-zelena boja 30 %, dok za zasjenjenja od 75 % koristi se tamnozelena boja. Međutim boja mreže za zasjenjivanje može biti i bijela, žuta, plava, siva i crna.
Uzgoj povrća u zaštićenim prostorima - staklenici, plastenici
Preporuka
je za zasjenjivanje zaštićenih prostora mrežama ili premazivanjem vanjskih
strana plastenika s vapnom. Samo zasjenjivanje nije dovoljno za snižavanje temperature u plasteniku. Uz zasjenjivanje moramo
koristiti i metodu provjetravanja,
koja će pomoći u proizvodnji jer se
temperatura može sniziti s vrućih 40 ⁰C
na malo ugodnijih 35 ⁰C
pa čak i do 32 °C. U zaštićenim prostorima obavezno se koristi sustav navodnjavanja kapanjem, a
zrak se dodatno može hladiti orošavanjem.
Uzgoj povrća na otvorenom
U
vrtovima i nasadima povrća također je moguće postaviti mreže za zasjenjivanje,
koje sprečavaju pojavu ožegotina i dodatno štite usjev od ptica, koje često u
potrazi za vodom čine značajne štete na povrću.
Zasjenjivanje
nasada utječe na :
- bolji
i kvalitetniji rast biljaka
- dužu
i kvalitetniju cvatnju
- duži
period plodonošenja
- sprječava
palež na plodovima i lišću biljaka
- potiče
se grananje biljke
- smanjuje
se utrošak vode za navodnjavanje
- veći
postotak vitamina u plodovima
|
Preporuka
je i da se plodovi s ožegotinama uklone
s proizvodne površine, radi sprječavanja pojave bolesti.
Stimulans za otpornost povrća
Kako bi biljke
lakše podnijele visoke temperature upotrijebimo tekuće gnojivo na bazi algi Bio Plantella Vita ili Bio Plantella Vrt. Zalijevanjem ovim tekućim gnojivima
potičemo korijen biljke da se lakše bori sa stresom od suše, visokih
temperatura i pomaže se usvajanju hranjiva koja se nalaze u tlu.
Biljke
duže vremena stvaraju plodove, plod je zdraviji i brže sazrijeva.
Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro