U povrtnjaku prirodno protiv bolesti i štetnika - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

U povrtnjaku prirodno protiv bolesti i štetnika

28. 6. 2019

O biljkama u povrtnjaku treba brinuti tijekom cijele godine, a ne samo u trenutku kada nastupi problem.Vrt pratimo iz dana u dan i u njemu nastojimo održati što prirodniji uzgoj povrća.

Povrtlarske zapovijedi kako bi sačuvali zdravo povrće

1.   Tijekom godine održavamo tlo uravnoteženom i pravovremenom gnojidbom organskim  gnojivima (stajnjak, kvalitetna peletirana organska gnojiva – Plantella Organik i Biogrena).Težnja nam je smanjiti uporabu mineralnih gnojiva jer upotrebom samo mineralnih gnojiva zakiseljujemo zemlju, uništavamo mikroorganizme, zagađujemo podzemne vode. Organskim gnojivima pospješujemo stvaranje humusa, poboljšavamo strukturu tla, utječemo na razvoj mikroorganizama u tlu, povećavamo plodnost tla.

2.  Poštivamo plodored i na istom polju ne uzgajamo istu kulturu bar sljedeće 4 godine. Na taj način ne dozvoljavamo štetočinama i bolestima da se razviju i razmnože. 

3.  Pratimo pojavu štetnika Bio Plantella žutim, plavim i bijelim ljepljivim pločama

Kod pojave biljnih ušiju  potrebno je biljke prostorno izolirati da se druge biljke ne bi zarazile. Kako bi pravovremeno reagirali da se razmnožavanje uši ne bi otelo kontroli, postavimo Bio Plantella žute ljepljive ploče u povrtnjaku. Pomažu nam da uočimo ima li štetnika u našem povrtnjaku, ali i voćnjaku. Smanjuju broj ušiju, pa se one ne mogu tako brzo razmnožavati, a time se smanjuje i njihova štetnost.

Protiv širokog spektra  štetnika (uši, tripsi, …) borimo se prirodnim sredstvom Bio Plantella Thymi koji djeluje kao insekticid, a pripravak je na bazi ulja iz biljke timijan (Thymus vulagris) i ulja kleka - šmrike (Juniperus communis). Uspješno riješava lisne uši i nema karence.

4.  Potaknemo razmnožavanje korisnih kukaca u organskom vrtu (bubamara, uholaža, zlatooka) Važno je naučiti koji su kukci korisni a to znači da se hrane raznim ličinkama štetnih kukaca. Za korisne kukce možemo izraditi i hotel.

5.  Koristimo mehaničke lovke i zaštitu ( ljepljiva traka, prekrivanje - zaštita nasada s mrežom…)

6. Jačamo imunitet biljaka s prirodnim vitaminskim kompleksom Bio Plantella Vita i aminokiselinama Bio Plantella Vrt.  

Povrće teba dohranu kako bi stimulirali jačanje korijena i brži rast biljaka. Krastavac, tikvica, paprika, lubenica, dinja, kupus, kelj, cvjetača trebaju mnogo hranjiva zato ih svakih 14 dana prihranjujemo tekućim organskim gnojivom na osnovi morskih algi Bio Plantella Vrt. Ovom dohranom jačamo biljke vitaminima iz skupine B za veću otpornost, aminokiselinama, huminskim kiselinama te ugljikohidratima kao rezervnu zalihu hranjivih tvari.

7.  Preventivno koristimo ojačivače tkiva biljaka na prirodnoj bazi npr. poljske preslice. Što manje zaštitnih sredstava cilj je ekološkog vrtlarenja. Da bi naše biljke ostale zdrave do cvatnje i berbe štitimo ih prirodnim pripravkom na bazi poljske preslice Bio Plantella Natur.  Zbog visokog sadržaja silicija, kalcija i kobalta te ostalih minerala  poljska preslica je inače dobro poznata kao odlično sredstvo za suzbijanje bolesti na voćkama, povrću i ukrasnom bilju (među njima pepeljaste plijesni, plijesni, krastavosti, oslabjelosti biljaka zbog bolesti, uvenulosti i ostalih gljivičnih  bolesti). Bio Plantella Natur  možemo  nabaviti već razrijeđenog i spremnog za upotrebu u boci sa prskalicom ili u obliku koncentrata. 

8.  Sadimo korisne biljke koje djeluju repelentno, kombinacije povrća, ukrasnog i začinskog  bilja (kadifice, neven, bosiljak)

Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro