Sadnja i presadnja povrtnih kultura - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Sadnja i presadnja povrtnih kultura

1. 3. 2017

Dulji i topliji dani zovu nas u vrtove. Spremamo  se za pripremu vrtnih gredica. Vremena za planiranje je sve manje jer će s lijepim vremenom trebati požuriti i s radovima. Za povrćarsku proizvodnju tlo bi trebalo, po teksturi, biti lako do srednje teško, imati dobar kapacitet za vodu i zrak, povoljnu strukturu i  toplinska svojstva te dobru dreniranost. Tlo treba biti bogato organskom tvari s 3-6% humusa i dobro opskrbljeno makro i mikro hranjivima (dušik, fosfor, kalij, kalcij, ...) 

Priprema gredice za povrtnjak

Pomoću vrtnih alata odstranimo najprije korove i ostatke biljaka iz prethodne godine, a zatim prekopamo i usitnimo i veće grude zemlje. Pripremljenu  gredicu po površini posipamo organskim gnojivom Plantella Organik s dugotrajnim djelovanjem u obliku peleta pa ga pomoću grablji lagano unesemo u tlo. Jedna vreća od 25 kg dovoljna je  za 170 m2.

Plantella Organik u peletima postepeno otpušta hranjive sastojke što je za biljku jako dobro. Plantella Organik utječe na stvaranje humusa u tlu a to znači: bolju strukturu tla (bolji omjer vode i zraka), veći kapacitet zadržavanja vode , stvaranje humusa , veću dostupnost hranjivih tvari za biljke, veću biološku aktivnost zemljišta, razgradnju ili inaktivaciju otrovnih tvari, neutralizaciju pH tla ,stabilizaciju enzima u tlu, stabilizaciju temperature tla i smanjenje isparavanja vode. Ovo gnojivo sadrži 90 % suhe tvari, a to znači u usporedbi s gnojivima koji sadrže puno manji %, da manjom količinom gnojimo veću površinu. Ovo je 100 % organsko gnojivo koje se samo termički obradi te zbog toga ne sadrži korove. Proizvodnja je potpuno prirodna, bez dodatka umjetnih tvari (konzervansa…) Pokusima je utvrđeno da su povrtnjaci gnojeni Plantella gnojivima, u sljedećoj godini dali veću količinu plodova bolje kvalitete. 

Na tako pripremljenoj gredici sa sjetvom i presadnjom valja pričekati barem dva tjedna .

Sjetva ili presadnja

Sjetva se obavlja od siječnja do travnja u zaštićenom prostoru ili direktno na otvorenom, ovisno o kulturi i roku uzgoja. Ako ste sijali sjeme u visoko kvalitetni supstrat Bio Plantella Start dobili ste kvalitetne presadnice kojima  je  potrebna dobra osvIjetljenost jer nedostatkom svjetlosti  presadnice će se izdužiti,a stabljika će biti preslaba. Sijanje za presadnice se obavlja oko mjesec dana prije moguće sadnje, a već dva do tri tjedna stara presadnica s prvim listom je spremna za presađivanje. Presadnice povrća koje ste sijali u siječnju i veljači ne zaboravite pikirati jer će se tako bolje i jednakomjernije razvijati. 

Prilikom presadnje u pripremljenu gredicu potrebno ih je zaliti otopinom tekućeg gnojiva Bio Plantella Vrtom . Zalijevanjem biljaka ovom ekološkom otopinom pomažemo da se bolje razvije korijenov sustav i takve će sadnice biti zdravije, bujnije i kvalitetnije plodonositi. U lončiće ili na otvoreno sijemo začinske biljke koje će nam najviše trebati. Već kroz nekoliko tjedana imat ćemo vlastite zalihe peršina, vlasca, bosiljka…Direktnu sjetvu na pripremljenu gredicu obavljamo kada se temperature pozitivne jer sijanje u zemlju kada su temperature tla niske (oko 0 stupnjeva) klijanje  sjemenja i proces traje duže,a može doći i do propadanja sjemena. Kako mlade biljke ne bi stradale od jutarnjeg mraza, zasijanu površinu možete prekriti agrotekstilom. Tako se sjetva može obaviti za oko 15 dana ranije nego pri klasičnom uzgoju. Agrotekstil se ne zateže da bi se biljke nesmetano razvijale, a bočne strane se ukopavaju kako vjetar ne bi zadigao agrotekstil.

ZAŠTO JE VAŽAN PLAN SADNJE

Kvalitetnim planom vrta određujemo razmak sadnje i broj biljaka na površinu a tako onda znamo broj potrebnih presadnica za naš vrt. Važno je poštovati plodored jer njime planiramo prostornu i vremensku izmjenu kultura na određenoj površini. Ako ne poštujemo plodored narušavamo kvalitetu mjesta za sadnju,  umaramo tlo i omogućujemo bolji razvoj  uzročnika bolesti i štetnika. 

A više o planiranju gredica i uzgoju presadnica u videu. 
Milica Sekulić, agronom - stručni savjetnik Unichem Agro