Uzgojimo svoje sadnice - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Uzgojimo svoje sadnice

16. 3. 2019
Zimsko razdoblje možemo iskoristiti za planiranje sadnje sadnica za sljedeću sezonu. Započinjemo sjemenjem biljaka kojima je potrebno duže vremena da bi iz njih nastale dobre sadnice. Važno je odvojiti vrijeme za pripremu i uzgoj sadnica odgovarajućim postupkom.

Započinjemo izborom dobrog i kvalitetnog sjemena. Sjeme možemo kupiti ili ga sami preraditi u prošloj sezoni. Ako sjeme kupujemo u specijaliziranim trgovinama, trebamo obratiti pozornost na više stvari: godinu prerade sjemena i stupanj klijavosti, koji bi trebao prelaziti 90 %. Ako želimo sjeme ekološke prerade, tada pazimo da sjeme bude pravilno označeno primjerenim ekološkim certifikatom.

Kako izabrati posude i supstrat za vlastite sadnice?

Sjeme možemo uzgajati u raznim posudama. To mogu biti lončići, kontejneri od stiropora ili plastike s više rupica na dnu. Koristiti možemo i lončiće iz prošle sezone, lončiće od jogurta i sl., samo je potrebno dobro ih oprati i osušiti. Oblik i visina lončića nisu važni.

Za sjetvu svih vrsta povrtnica potreban je kvalitetan specialan supstrat za sadnice. Bio Plantella Start, koja sadrži potpuno prirodan treset. Zemlja iz odgovarajućeg treseta osigurava dobru klijavost sjemena jer zadržava odgovarajuću količinu vode oko sjemena zato što sjeme klija samo uz odgovarajuću vlagu i toplinu. Kada sjeme pokrene prve supke (prvi klicin listić) i korijen, supstrat pruža odgovarajuću podršku kako bi se biljka dobro razvijala.

Supstrat, koji sadrži kvalitetan treset, osigurava dobar protok vode koja se ne zadržava u prevelikim količinama nego samo vlaži područje oko korijena. Zemlja Bio Plantella Start sadrži dovoljno hranjivih tvari da sjeme može proklijati. Kada sjeme proklije i naraste do određene veličine, tada određene vrste povrća (npr. plodovito povrće poput rajčice, paprike, patlidžana…) presadimo ili pikiramo u veće posude jer je biljkama potreban veći prostor za korijenje i nadzemni rast. Kada kalimo sjeme na prozorskoj dasci, posudu prekrijemo prozirnom folijom i tako pospješimo kaljenje. Kada biljka proklije, maknemo foliju.

  • Prirodna specijalna zemlja za sadnice Bio Plantella Start
    Prirodna specijalna zemlja za sadnice Bio Plantella Start

Primjerna temperatura i svjetlost za sadnice

Sadnicama je potrebno što više ujednačene temperature preko dana i noći. Razlike između dnevnih i noćnih temperatura kreću se od 5 do 10 °C. Što je manja razlika u temperaturi, to će više pogodovati rastu i razvoju sadnica.

Najviše topline zahtijeva plodovito povrće (rajčica, patlidžan, paprika) jer im je za nicanje potrebno oko 25 °C, dok je kupusnjačama (cvjetača, kupus, kelj), salati i špinatu potrebno od 18 do 22 °C.

Važna je i svjetlost jer ne želimo imati sadnice sa slabom stabljikom. Ako imamo slabo osvjetljenje (oblaci, snijeg), snizimo temperaturu i smanjimo gnojenje.



Briga za sadnice

Kada sadnice uspješno prokliju, one biljne vrste kojima je potrebno više prostora, (npr. plodovito povrće), presadimo u veće posudice. Koristimo zemlju Bio Plantella Start, koja pruža snažnu potporu korijenju biljaka i dobro upija vodu.

Sadnice polako dobivaju potrebne hranjive tvari za rast i razvoj, zato ih gnojimo tekućim organskim gnojivom Bio Plantella Vita koje sadrži vitamine i aminokiseline. Vitamini i aminokiseline važni su za otpornost i razvoj biljaka jer sudjeluju kod tvorbe te rasta cvjetova i plodova. Gnojimo ih 7 do 14 dana.

Kada su biljke još male, ne izlažemo ih izravnom suncu. Pazimo da imaju dovoljno svjetlosti i konstantnu temperaturu.

Sjetveni kalendar vlastitih sadnica

Kod uzgoja sadnica sijanje započinjemo onima kojima je potrebno najviše vremena za razvoj prije nego ih presadimo u vrt ili na gredu.

U navedenom sjetvenom kalendaru nalaze se okvirni podatci o sjetvi, presađivanju i berbi prinosa koji se primjenjuju za kontinentalnu Hrvatsku, jer obala ima više temperature i veću količinu svjetla u zimskim i proljetnim danima.


VRSTA








SJETVA





PRESAĐIVANJE NA OTVORENO







PRINOSI


rana cvjetača 








sredina siječnja - ožujak 





travanj







lipanj - kolovoz


kasna cvjetača 








sredina siječnja - ožujak





travanj - srpanj







rujan - listopad


rani kupus 








veljača - ožujak





travanj







lipanj - srpanj


kasni kelj 








veljača 





travanj







srpanj


rana koraba 








sredina siječnja - veljača 





ožujak - travanj







srpanj - studeni


celer








veljača - marec





početak travnja - sreda lipnja







listopad


rana salata 








siječanj - ožujak





početak travnja - svibanj







lipanj - srpanj


endivija








veljača - ožujak





travanj - svibanj







srpanj


rajčica








veljača - ožujak





svibanj







srpanj - sredina listopada


patlidžan








druga polovica veljače





svibanj







srpanj - sredina listopada 


paprika








ožujak





svibanj







druga polovica srpnja

srpanj - sredina listopada


krastavci








travanj





sreda svibnja - sreda junija







druga polovica srpnja


ljetni poriluk 








veljača - ožujak





svibanj







kolovoz - rujan


ružmarin








ožujak- svibanj





travanj - svibanj







svibanj - kolovoz


ljupčac








travanj - svibanj





svibanj







svibanj - rujan