16. 3. 2019
Zimsko razdoblje možemo iskoristiti za planiranje sadnje sadnica za sljedeću sezonu. Započinjemo sjemenjem biljaka kojima je potrebno duže vremena da bi iz njih nastale dobre sadnice. Važno je odvojiti vrijeme za pripremu i uzgoj sadnica odgovarajućim postupkom.
Započinjemo izborom dobrog i kvalitetnog sjemena. Sjeme možemo kupiti ili ga sami preraditi u prošloj sezoni. Ako sjeme kupujemo u specijaliziranim trgovinama, trebamo obratiti pozornost na više stvari: godinu prerade sjemena i stupanj klijavosti, koji bi trebao prelaziti 90 %. Ako želimo sjeme ekološke prerade, tada pazimo da sjeme bude pravilno označeno primjerenim ekološkim certifikatom.
Kako izabrati posude i supstrat za vlastite sadnice?
Sjeme možemo uzgajati u raznim posudama. To mogu biti lončići, kontejneri od stiropora ili plastike s više rupica na dnu. Koristiti možemo i lončiće iz prošle sezone, lončiće od jogurta i sl., samo je potrebno dobro ih oprati i osušiti. Oblik i visina lončića nisu važni.
Za sjetvu svih vrsta povrtnica potreban je kvalitetan specialan supstrat za sadnice. Bio Plantella Start,
koja sadrži potpuno prirodan treset. Zemlja iz odgovarajućeg treseta
osigurava dobru klijavost sjemena jer zadržava odgovarajuću količinu
vode oko sjemena zato što sjeme klija samo uz odgovarajuću vlagu i
toplinu. Kada sjeme pokrene prve supke (prvi klicin listić) i korijen,
supstrat pruža odgovarajuću podršku kako bi se biljka dobro razvijala.
Supstrat,
koji sadrži kvalitetan treset, osigurava dobar protok vode koja se ne
zadržava u prevelikim količinama nego samo vlaži područje oko korijena.
Zemlja Bio Plantella Start
sadrži dovoljno hranjivih tvari da sjeme može proklijati. Kada sjeme
proklije i naraste do određene veličine, tada određene vrste povrća
(npr. plodovito povrće poput rajčice, paprike, patlidžana…) presadimo
ili pikiramo u veće posude jer je biljkama potreban veći prostor za
korijenje i nadzemni rast. Kada kalimo sjeme na prozorskoj dasci, posudu
prekrijemo prozirnom folijom i tako pospješimo kaljenje. Kada biljka
proklije, maknemo foliju.
-
Prirodna specijalna zemlja za sadnice Bio Plantella Start
Primjerna temperatura i svjetlost za sadnice
Sadnicama je potrebno što više ujednačene temperature preko dana i
noći. Razlike između dnevnih i noćnih temperatura kreću se od 5 do 10
°C. Što je manja razlika u temperaturi, to će više pogodovati rastu i
razvoju sadnica.
Najviše topline zahtijeva plodovito povrće (rajčica,
patlidžan, paprika) jer im je za nicanje potrebno oko 25 °C, dok je
kupusnjačama (cvjetača, kupus, kelj), salati i špinatu potrebno od 18 do
22 °C.
Važna je i svjetlost jer ne želimo imati sadnice sa slabom
stabljikom. Ako imamo slabo osvjetljenje (oblaci, snijeg), snizimo
temperaturu i smanjimo gnojenje.
Briga za sadnice
Kada sadnice uspješno prokliju, one biljne vrste kojima je potrebno
više prostora, (npr. plodovito povrće), presadimo u veće posudice.
Koristimo zemlju Bio Plantella Start, koja pruža snažnu potporu
korijenju biljaka i dobro upija vodu.
Sadnice polako dobivaju
potrebne hranjive tvari za rast i razvoj, zato ih gnojimo tekućim
organskim gnojivom Bio Plantella Vita koje sadrži vitamine i
aminokiseline. Vitamini i aminokiseline važni su za otpornost i razvoj
biljaka jer sudjeluju kod tvorbe te rasta cvjetova i plodova. Gnojimo ih
7 do 14 dana.
Kada su biljke još male, ne izlažemo ih izravnom suncu. Pazimo da imaju dovoljno svjetlosti i konstantnu temperaturu.
Sjetveni kalendar vlastitih sadnica
Kod uzgoja sadnica sijanje započinjemo onima kojima je potrebno najviše vremena za razvoj prije nego ih presadimo u vrt ili na gredu.
U navedenom sjetvenom kalendaru nalaze se okvirni podatci o sjetvi, presađivanju i berbi prinosa koji se primjenjuju za kontinentalnu Hrvatsku, jer obala ima više temperature i veću količinu svjetla u zimskim i proljetnim danima.
VRSTA
|
|
|
|
|
|
|
|
SJETVA
|
|
|
|
|
PRESAĐIVANJE NA OTVORENO
|
|
|
|
|
|
|
PRINOSI
|
|
rana cvjetača
|
|
|
|
|
|
|
|
sredina siječnja - ožujak
|
|
|
|
|
travanj
|
|
|
|
|
|
|
lipanj - kolovoz
|
|
kasna cvjetača
|
|
|
|
|
|
|
|
sredina siječnja - ožujak
|
|
|
|
|
travanj - srpanj
|
|
|
|
|
|
|
rujan - listopad
|
|
rani kupus
|
|
|
|
|
|
|
|
veljača - ožujak
|
|
|
|
|
travanj
|
|
|
|
|
|
|
lipanj - srpanj
|
|
kasni kelj
|
|
|
|
|
|
|
|
veljača
|
|
|
|
|
travanj
|
|
|
|
|
|
|
srpanj
|
|
rana koraba
|
|
|
|
|
|
|
|
sredina siječnja - veljača
|
|
|
|
|
ožujak - travanj
|
|
|
|
|
|
|
srpanj - studeni
|
|
celer
|
|
|
|
|
|
|
|
veljača - marec
|
|
|
|
|
početak travnja - sreda lipnja
|
|
|
|
|
|
|
listopad
|
|
rana salata
|
|
|
|
|
|
|
|
siječanj - ožujak
|
|
|
|
|
početak travnja - svibanj
|
|
|
|
|
|
|
lipanj - srpanj
|
|
endivija
|
|
|
|
|
|
|
|
veljača - ožujak
|
|
|
|
|
travanj - svibanj
|
|
|
|
|
|
|
srpanj
|
|
rajčica
|
|
|
|
|
|
|
|
veljača - ožujak
|
|
|
|
|
svibanj
|
|
|
|
|
|
|
srpanj - sredina listopada
|
|
patlidžan
|
|
|
|
|
|
|
|
druga
polovica veljače
|
|
|
|
|
svibanj
|
|
|
|
|
|
|
srpanj - sredina listopada
|
|
paprika
|
|
|
|
|
|
|
|
ožujak
|
|
|
|
|
svibanj
|
|
|
|
|
|
|
druga polovica srpnja
srpanj - sredina listopada
|
|
krastavci
|
|
|
|
|
|
|
|
travanj
|
|
|
|
|
sreda svibnja - sreda junija
|
|
|
|
|
|
|
druga polovica srpnja
|
|
ljetni poriluk
|
|
|
|
|
|
|
|
veljača - ožujak
|
|
|
|
|
svibanj
|
|
|
|
|
|
|
kolovoz - rujan
|
|
ružmarin
|
|
|
|
|
|
|
|
ožujak- svibanj
|
|
|
|
|
travanj - svibanj
|
|
|
|
|
|
|
svibanj - kolovoz
|
|
ljupčac
|
|
|
|
|
|
|
|
travanj - svibanj
|
|
|
|
|
svibanj
|
|
|
|
|
|
|
svibanj - rujan
|
|