Recept za izvrstan domaći kompost - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Recept za izvrstan domaći kompost

1. 5. 2019

Kod kuće tijekom cijele sezone stvaramo kompost koji nam ujesen služi u vrtu kao izvrsno organsko gnojivo. Kompost dodajemo tlu samo jednom u tri godine zbog dugotrajnog djelovanja. Kod stvaranja visokokvalitetnog komposta potrebno je paziti što kompostiramo jer stvaramo hranjive tvari za biljke koje će biti naša hrana.

U kompostnu hrpu ili kompostište odlažemo različit organski otpad koji smo dobili stavljanjem ostataka voća i povrća na hrpu načinjenu od otpalog lišća i granja ili od kućnog otpada.

Primjerena organska tvar za kompost:

  • zdravi biljni ostatci iz vrta
  • zdravi listovi sadnica ili ukrasnog bilja
  • pokošena trava
  • usitnjeni dijelovi drvenastih biljaka
  • gnoj (izmet krave, konja, ovce, kokoši, koze)
  • zemlja iz korita
  • slama
  • piljevina
  • biljni ostatci iz kuhinje.

U kompost ne spadaju:

  • izmet domaćih životinja (pseći, mačji)
  • kuhinjski ostatci hrane (ulje, meso, ribe, mliječni proizvodi…)
  • zaraženo lišće
  • lišće oraha i hrasta
  • plastificirani papir
  • pepeo od izgaranja drveta
  • bolesne biljke i biljke koje su bile tretirane fitofarmaceutskim sredstvima
  • plastika.

Kako kompostiramo?

Za dobar kompost, koji će biti zaslužan za uspješan rast naših biljaka, moramo poznavati principe kompostiranja. Kompostiranje je biološka razgradnja organskih tvari koju uzrokuju mikoorganizmi (alge, gljive, bakterije…) uz prisutnost kisika. Kompost stvaramo po slojevima:

  • organska masa (primjereni organski ostatci)
  • strukturalna masa (komadići drveta koji stvaraju pore za zrak i vodu)
  • Bio Plantella Kompost Aktivator 150 – 200 g (potiče djelovanje mikroorganizama)
  • Plantella Kalcivit 200 – 400 g (spoj dušika, ublažavanje komposta)
  • novi sloj 15 – 20 cm
  • kompost okrećemo jedanput mjesečno
  • po potrebi zalijemo vodom.
Okretanjem kompostne hrpe masi osiguravamo kisik potreban mikroorganizmima za razgradnju organske mase. Bez prisutnosti kisika dolazi do procesa propadanja čime kompost postaje neupotrebljiv i neprikladan za biljke.

Kada je kompost zreo?

Stabilan i zreo kompost crne je boje, bez mirisa ili pak je ugodnog mirisa šumske zemlje. Iz njega ne izlazi voda. Korištenjem sredstva Bio Plantella Kompost Aktivator kompost je zreo nakon 8 – 12 tjedana. U kompostnoj se hrpi stvara visoka temperatura, oko 70 °C, koja uništava bolesti i štetočine.

Kompost prije korištenja dobro prosijemo kako bi se uklonili eventualni nerazgrađeni ostatci. Ostaju nam drveni ostatci koji su često prošarani gljivicama i bijele su boje. To je normalan proces jer gljivice razgrađuju drvo. Te ostatke dodamo novoj kompostnoj hrpi. Često se u kompostu nastane gliste koje isto tako dodajemo novoj kompostnoj hrpi.


Vanes Husić