Povrće zimi - napravivrt.hr
Ova mrežna stranica koristi kolačiće.
Kolačiće koristimo kako bismo vam omogućili nesmetano i prihvatljivo korisničko iskustvo. Daljnjom uporabom ove mrežne stranice suglasni ste s našom politikom kolačića.

Internet kolačići (Cookie)

Što su to kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke u koje se upišu podatci o posjetu mrežnoj stranici.

Kolačići olakšavaju i pojednostavnjuju interakciju između korisnika i mrežne stranice. Oni omogućavaju mrežnoj stranici da zapamti individualne preferencije i aktivnosti i na taj način štede vrijeme i doprinose učinkovitijem i korisniku prihvatljivijem pretraživanju.

Razloga za uporabu kolačić je više a kao prvi njihova je sposobnost pohranjivanja podataka o stanju pojedine mrežne stranice (izbor jezika, broj prikazanih rezultata, veličina fonta, itd.). Pored toga, oni olakšavaju izvođenje servisa (registracija, sadržaj košarice za kupovanje, prijava na e-novosti, gledanje videa, itd.) i prikupljanje informacija o navikama mrežnih korisnika (broj posjeta, sadržaj zanimljiv korisnicima, itd.). Sve ovo pomaže poboljšanju korisnikovog iskustva kao i procjeni učinkovitosti dizajna mrežne stranice.

Nijedan od kolačića upotrijebljen na našim mrežnim stranicama ne prikuplja informacije koje bi otkrivale vaš osobni identitet.

U želji da budemo potpuno otvoreni, izradili smo listu svih kolačića koje upotrebljavamo kao i njihovu svrhu. Imajte na umu da ste pri daljnjoj uporabi ovih mrežnih stranica suglasni s uporabom popisanih kolačića.

Koji se cookieji upotrebljavaju na ovoj stranici?

Nužno potrebni kolačići:

Kolačići nam pomažu na odgovarajući način prikazati sadržaje, omogućavaju djelovanje obrazaca, košarice i drugih bitnih elemenata mrežne stranice.
Ovakvi kolačići su aktivni samo za vrijeme trajanja sesije.
Primjer upotrijebljenih kolačića: ASP.NET_SessionId

Google

Google koristi kolačiće za pohranjivanje omiljenih korisničkih postavki, izbora verzije jezika, br. prikazanih posjeta i vrijednosti, prikaz informacija na Googlovim mapama i mnogih drugih funkcionalnosti i usluga ovog mrežnog giganta.
Više >>

Google Analytics

Google Analytics je usluga mrežnog analiziranja. Nudi nam informacije o ponašanju korisnika na našim mrežnim stranicama i time nam pomaže stvoriti bolje korisničko iskustvo, prikazati relevantan sadržaj, itd. Kod pregledavanja tih podataka osobno ste neprepoznatljivi.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 2 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: _ga, __utma, __utmb,__utmc, __utmz in __utmv.
Više >>

Youtube

Usluga YouTube upotrebljava se za prikazivanje video snimaka, a kolačići se koriste za bilježenje podataka o pregledavanju, pohranjivanje korisničkih postavki, prikaz relevantnih video snimaka, itd.
Ovaj način može postaviti kolačiće na vašem računalu, ako kliknete na YouTube video-player ali YouTube neće pohraniti osobno prepoznatljivu informaciju za reprpdukciju umetnutih videa koristeći način pojačane privatnosti.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 10 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: Visitor_info1_Live, Use_Hitbox, SID, LOGIN_INFO, use_hotbox, PREF, SSID, HSID, watched_video_id_list, __utma, __utmz, demographics, VISITOR_INFO1_LIVE
Više >>

Facebook

Kolačići usluge Facebook personaliziraju iskustvo zajedničkog korištenja jer omogućavaju prijavu i jednostavnu interakciju s društvenim mrežama i bilježe broj dijeljenja, lajkova, komentara.
Životni vijek ovih kolačića iznosi do 5 godine.
Primjer upotrijebljenih kolačića: act,locale, lu, datr, csm
Više >>

Kako omogućiti ili onemogućiti kolačiće?

Kolačiće ne ćemo nikako upotrebljavati za prikupljanje vaših osobnih podataka. Ako želite, možete promijeniti postavke o uporabi kolačića u pretraživaču svojeg računala ili mobilnog uređaja.

Većina modernih pretraživača omogućava vam da prihvatite ili odbijete sve kolačiće, prihvatite ili odbijete samo određene vrste kolačića ili primite upozorenje kada mrežna stranica želi pohraniti kolačić na vašem uređaju. Uz to, možete izbrisati i kolačiće koje je pretraživač već pohranio na vašem uređaju.

Upozoravamo vas da u slučaju isključivanja cookieja sve funkcionalnosti mrežnih stranica možda ne će djelovati jednako učinkovito, upozorenje o uporabi kolačića prikazat će se kod svakog posjeta, a to će dugoročno negativno utjecati na vaše korisničko iskustvo.

Postupak promjene postavki kolačića različit je u svakom pretraživaču. Informaciju o tome možete potražiti pomoću funkcije “Help”, posjetivši www.aboutcookies.org koja daje pojedinosti o promjeni postavki kolačića u svim modernim pretraživačima ili nas kontaktirajte putem e-pošte.

Kolačići Google Analytics, DoubleClick i AddThis mogu se onemogućiti pomoću uputa koje se nude preko donjih uputa:
Google Analytics: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en
Double Click: http://www.google.com/policies/technologies/ads/
AddThis: http://www.addthis.com/privacy/opt-out-saved#.UbmBr6zDCZd

Obrada osobnih podataka koje unosite u obrasce na mrežnoj stranici i pretplati na e-novosti

Podatci koje upišete u obrasce na mrežnoj stranici koriste se isključivo za slanje poruke (upita, rezervacija, kupnje, itd.) ili tražene usluge. Vaši su podatci zaštićeni, skriveni su trećim stranama i ne koriste se za bilo kakve druge namjene izvan gore opisanih.

S prijavom na e-novosti suglasili ste se da se vaša adresa elektronske pošte može upotrijebiti kako bi vas se obavijestilo o novim uslugama/proizvodima. Možete se odjaviti u bilo koje vrijeme tako da u poslanoj e-poruci kliknete na označenu vezu za odjavu.

Više informacija o cookiejima nudi se i u smjernicama pružatelja informacijskih usluga (Information Commissioner’s Guidelines)

Search
Search

Povrće zimi

28. 12. 2018
Došla je zima, a s njom i niske noćne temperature s pokojim sunčanim danom, kada temperatura poraste. U vrtu je ostalo još dosta biljaka koje je potrebno zaštititi od hladnoće ili ih obrati.

Temperature ispod ledišta uzrokuju smrzavanje i brzo hlađenje zemlje. Rast je usporen i postupno se zaustavlja. Neke biljke, koje možemo naći između kupusnjača i salata, i dalje ostaju u vrtu i čekaju da ih oberemo ili čekaju toplo proljeće da odu u sjeme.

Salate

U našim vrtovima najčešće možemo pronaći različite sorte salata, od Brune d'Hiver ili lisnice, kao što je Iceberg. Uglavnom preferiramo one s manjom glavicom. Uvijek se u vrtu nađe i sorta radič ili Palla rossa. Često zaboravimo na tržaški salatnik koji nam nudi listove za rezanje. Otporni na niske zimske temperature su rikula i matovilac.

Kod kasne sadnje problem može biti u tome što se biljke nisu dovoljno razvile, a zima ih je iznenadila tek kada su dobile tri prava lista. Takve biljke zaštitimo agrokoprenom koja će donekle smanjiti utjecaj mraza.

Veći problem predstavlja toplo vrijeme u kasnu jesen. Tada biljke lijepo napreduju, ali su i podložnije dobivanju bolesti i propadanju vanjskih listova, što je često posljedica mraza. Oko njih rastresemo slamu koja je izvrstan izolator tla i biljaka. Pojedine biljke možemo zaštititi plastičnim zvonom koje dobro zadržava vlagu i toplinu.


Kupusnjače

U ukrasni vrt svakako spada ukrasni ljubičasti kelj koji pruža lijep izgled vrtu kada je sve pokriveno snijegom. Društvo mu prave i zeleni lisnati ili kovrčavi kelj te prokulica, koji sadrže obilje vitamina. Redovito uklanjamo žute listove, a zdrave zelene koristimo za kuhanje. Prokulice beremo od dolje prema gore. To su visoke i snažne biljke kojima je potreban oslonac (štap) kako ih snijeg ne bi slomio. Vani mogu ostati cijelu zimu.

Problem mogu predstavljati ptice koje se njima hrane pa preporučujemo da mrežu namjestite na oslonac i njome prekrijete sve kupusnjače. 

Lukovice i korjenasto povrće

Novoposađeni: zimski češnjak, luk i luk ljutika u fazi su mirovanja. Malč od slame u proljeće će brzo zagrijati tlo i ubrzati rani rast. Zimski poriluk ostao je u vrtu, a ako nije u stakleniku, tada je vrijeme da ga uberemo i iskoristimo. Ako je u zemlji ostalo korjenasto povrće (repa, koraba, crna rotkvica…), potrebno je ubrati ga prije nego zemlja smrzne. 

Priprema tla bez rahljenja

Mnogima se metoda čini kao vrlo dosadna, ali ima dobar utjecaj na strukturu zemlje te floru i faunu tla. Na prazne gredice rastresemo organsko gnojivo Plantella Organik u količini 2 kg/10 m2, zatim položimo sloj kartona na koji stavimo sloj slame. Na vrh posipamo zreli kompost. Ako imamo malo komposta, pomiješamo ga s Plantella Vrtnom zemljom i rasporedimo po vrhu. Na taj ćemo način uništiti sav korov, zemlja će se brže zagrijavati i kada stigne proljeće, moći ćemo započeti sadnju u mekanom supstratu punom hranjivih tvari.