Ukusne tikvice spadaju u porodicu bundeva koje uzgajamo zbog svijetlo do tamno zelenih plodova.
U prehrani je korisna cijela tikva. Meso, sjemenke, pa čak i cvjetovi. U hladnjaku ih možemo držati do jednog tjedna, prethodno ih ohladimo s ledeno hladom vodom i osušimo.
Ljekoviti učinci tikvica
U tikvicama možemo naći minerale (kalcij, fosfor, magnezij i kalij), kao i vitamine A, C i E. Odlične su za dijete, preporučaju se za bolesnike s gihtom i reumom, a imaju i laksativni učinak.
Korisni savjeti za njegu biljaka:
Prema sjetvenem kalendaru biljku sadimo na dane povoljne za:
plod
Preporučeni broj sadnica na osobu:
1
Udaljenost na kojoj sadimo:
100,0 cm u nizu, 100,0 cm između redova
Temperatura za sadnju:
minimalna temperatura: 12 °C, optimalna temperatura: 27 °C
Vrijeme sadnje i berbe:
Sij
Vel
Ožu
Tra
Svi
Lip
Srp
Kol
Ruj
Lis
Stu
Pro
Temeljno gnojenje prilikom pripreme tla:
Zalijevanje:
mnogo 2x / tjedan
Dobri susjedi:
Bob,
Kapula,
Grah - niski,
Grah - visoki,
Grah,
Rajčica,
Rotkvica,
Kukuruz,
Salata,
Crna rotkva,
Endivija,
Luk kozjak,
Crvena cikla