Kelj pupčar - napravivrt.hr
Search
Search

Kelj pupčar

Prokulica ili kelj pupčar je dvogodišnja biljka s jako olistalom stabljikom. Koristimo pupoljke, koji se mogu brati cijelu zimu.
U prehrani može imati veliku važnost jer sadrži većinu korisnih tvari koje ima i kupus, samo što može izdržati na otvorenom puno dulje u zimu ili može čak i prezimiti. Prokulicu možemo jesti svježu, a najčešće ju kuhamo. Vrijeme kuhanja neka bude kraće od 10 minuta, inače izgubi okus i hrskavost. Još bolje ju je pripremiti na pari. Mnogi izvori pišu da čak i zamrznuta vrlo dugo zadržava svoje osobine.

Ljekoviti učinci prokulice

Prokulica je jedna od rijetkih "zelenih" biljaka u zimskim mjesecima. Sadrži čak i veću količinu fosfora i sumpora od bijelog kupusa, također ima više  vitamina C, a osim toga ima i umjerene količine kalcija, magnezija, cinka, bakra, vitamina iz B skupine, folne kiseline i drugih antioksidansa. Štiti od prehlade te se preporuča koristiti u prehrani nakon operacije.

Korisni savjeti za njegu biljaka:

Prema sjetvenem kalendaru biljku sadimo na dane povoljne za:
list list
Preporučeni broj sadnica na osobu:
1
Udaljenost na kojoj sadimo:
50,0 cm u nizu, 50,0 cm između redova
Temperatura za sadnju:
minimalna temperatura: 15 °C, optimalna temperatura: 2 °C
Vrijeme sadnje i berbe:
Sij
Vel
Ožu
Tra
Svi
Lip
Srp
Kol
Ruj
Lis
Stu
Pro
Temeljno gnojenje prilikom pripreme tla:
Zalijevanje:
umjereno 2x / tjedan
Korisne biljke u nizu:
Bolesti: