Patlidžan - napravivrt.hr
Search
Search

Patlidžan

Patlidžan je dobio naziv po plodovima jajolikog oblika, koji mogu biti ljubičasti, žuti ili bijeli. Zanimljiv je za obogaćivanje ljetnog jelovnika i kao nadomjestak za meso.
Konzumiramo čim svježije plodove, koje prepoznajemo po napetoj svjetlećoj korici. Svježi ne mora biti oguljen, a kriške posolimo i ostavimo ih da ispuste tekućinu, a time i gorčinu. Možemo ga koristiti u umacima, raspolovljenog punimo, možemo ga peći ili marinirati.

Ljekoviti učinci patlidžana ili melancana

Odličen izvor vitamina C i E. Snižava kolesterol, pomaže kod izlučivanja tekućine i kod gihta.

Korisni savjeti za njegu biljaka:

Prema sjetvenem kalendaru biljku sadimo na dane povoljne za:
plod plod
Preporučeni broj sadnica na osobu:
2
Udaljenost na kojoj sadimo:
60,0 cm u nizu, 80,0 cm između redova
Temperatura za sadnju:
minimalna temperatura: 10 °C, optimalna temperatura: 26 °C
Vrijeme sadnje i berbe:
Sij
Vel
Ožu
Tra
Svi
Lip
Srp
Kol
Ruj
Lis
Stu
Pro
Temeljno gnojenje prilikom pripreme tla:
Zalijevanje:
mnogo 2x / tjedan
Dobri susjedi:
Loši susjedi:
Korisne biljke u nizu: