Crni korijen - napravivrt.hr
Search
Search

Crni korijen

Naziv je dobio zbog crne boje korijena, pod kojim se skriva hrskavo bijelo meso. Biljka ima lijepe žute cvjetove.
Crni korijen je inače, po definiciji, jednogodišnja biljka, ali bez problema može prezimiti te ga možemo imati u vrtu, dok ga ne potrošimo. Drugu godinu cvjeta, a cvjetove redovito otkidamo, da ne oslabe korijen. Kod nas je premalo cijenjen, a u nekim zemljama ga s pravom smatraju velikom poslasticom. Jedemo oguljene dugačke i krhke korijene. Jestivi su i mladi listovi, nekoliko ih možemo dodati u zelene salate, za obogaćivanje okusa. U hladnjaku ga možemo čuvati tjedan dana, i to u plastičnim vrećicama ili posudama.

Ljekoviti učinci crnog korijena

Vrlo zanimljiva povrtnica za dijabetičare jer sadrži inulin, a osim njega i druge glukozide te time smanjuje opasni šećer u krvi. Lako je probavljiva hrana, visoko preporučena u dijetama za bolesnike sa probavnim problemima.

Korisni savjeti za njegu biljaka:

Prema sjetvenem kalendaru biljku sadimo na dane povoljne za:
lukovica lukovica
Preporučeni broj sadnica na osobu:
10
Udaljenost na kojoj sadimo:
5,0 cm u nizu, 40,0 cm između redova
Temperatura za sadnju:
minimalna temperatura: 5 °C, optimalna temperatura: 20 °C
Vrijeme sadnje i berbe:
Sij
Vel
Ožu
Tra
Svi
Lip
Srp
Kol
Ruj
Lis
Stu
Pro
Temeljno gnojenje prilikom pripreme tla:
Zalijevanje:
malo 2x / tjedan
Loši susjedi:
/
Korisne biljke u nizu:
/
Štetnici:
Bolesti:
/