Paprena metvica ima visoki sadržaj mentola, koji se često koristi za dodavanje mirisa čajevima, slatkišima, žvakaćim gumama, zubnim pastama... Ulje paprene metvice sadrži i mentol i razne metilne estere. Također se koristi u pripravcima za kožu jer joj daje osjećaj hlađenja.
Metvica sadrži mangan, vitamin C i A, vlakna, kalcij, željezo, folat, kalij, triptofan, magnezij, omega-3-masne kiseline, riboflavin i bakar. Pripravci od paprene metvice pomažu u lakšanju želučanih poteškoća, sprječavaju razvoj određenih vrsta bakterija te pri uporabi na koži ili kod udisanja smiruju mišiće.
Kada i kako sadimo paprenu metvicu
Paprenu metvicu razmnožavamo s korjenskim izraslinama, koje u proljeće položimo u tlo na udaljenost od 30 cm. Budući da se jako razraste, preporučljivo ju je ograničiti sadnjom u lončiće.