Cilj
gnojenja ili prilagodbe tla pojedinoj kulturi je da se unesu sve potrebne
količine hranjiva biljkama, jer se tijekom vegetacije znatna količina iskoristi
za rast i razvoj lisne mase i samog ploda. Sve te količine hranjiva koje su
potrošene treba putem gnojenja vratiti u zemlju, kako bi ponovo bile
pristupačne biljkama početkom sljedeće vegetacije.
Pravilnom obradom zemlje i unosom organskih tvari možemo dobro pripremiti zemlju. Samo one
biljke koje rastu ili su posađene u
pripremljeno tlo mogu se izboriti protiv stresnih vanjskih uvjeta, biti
otpornije na bolesti i štetnike i općenito bolje rasti.
Ako zbog želje za što većim
urodom pretjerujemo s gnojenjem, možemo u zemlji napraviti pravu pomutnju glede
hranjivih tvari. Ta se pomutnja zatim odražava na lošije zdravstveno stanje
biljaka. U takvim je slučajevima često teško ukazati na krivca za poteškoće, a
zatim još i kemijom liječimo samo posljedice, ali ne i uzrok. Stoga je
uravnoteženo gnojenje osnova zdravog uzgoja povrća, premda grah možda neće biti
tamno zelen, a glavica kupusa neće težiti 10 kilograma. Ipak, iz našeg će vrta
nestati korjenove uši, trulež radiča i endivije, a i drugih će štetnika biti
manje.