Bez luka je puno jela neukusno ili ih ne možemo pripremiti, bez premca je u svojim ljekovitim učincima, tako da gotovo da i nema vrta, na kojem se ne uzgaja luk. Vrlo ukusan je kao vrlo mladi luk, kod kojeg se koristi i veliki dio zelenog lišća, te sve do trenutka kada se vanjski ljuskavi listovi posve osuše. U prehrani je najvažniji podzemni dio, koji je zapravo preobraženo stablo. Sirovi nasjeckani luk dodajemo u salate i sendviče, a koristimo ga kao osnovu gotovo svih umaka i drugih jela.
Ljekoviti učinci luka
Luk ima izuzetno malo kalorija, puno ugljikohidrata, masti i eteričnih ulja. Osobit okus i miris luku daju različiti sulfidi. Smanjuje razinu kolesterola, uklanja masnoću i čisti krv, smanjuje šećer u krvi, spriječava kalcifikaciju krvnih žila i omogućava brži protok krvi kroz tijelo. Potiče znojenje i lučenje probavnih sokova, otvara apetit, potiče izlučivanje tekućine, snižava krvni tlak. Njime možemo smanjiti bol i svrab kod uboda insekata, kod ozeblina i oteklina. Luk također možemo ispržiti i kod prehladnih bolesti koristiti kao oblog. Lišće luka ne bacamo, budući da od njega i oštećenih lukovica možemo napraviti pripravke koji su korisni za druge biljke,. Učinkovit je protiv bakterija i ima povoljan učinak protiv glista. U crvenom luku je niz antocijanskih boja koje djeluju kao antioksidansi, a mogu se koristiti i kao prirodne boje.