Timijan je neizostavan u kuhinji, ali se također koristi u prirodnoj medicini. Njegovi mali listovi imaju neizmjernu moć i u stara vremena bismo timijan mogli naći u opremi svakog liječnika. Redovnici su ga uzgajali na svojim vrtovima te ga koristili u čajevima i sirupima za mnoge tegobe.
Timijan ima nevjerojatnu paletu ljekovitih svojstava. Eterično ulje, timol, destilira se iz njegovih listova i zbog svojih antiseptičkih i antibakterijskih svojstava od velike je pomoći u ublažavanju simptoma grlobolje, upale krajnika, kašlju, prehladi, alergijskom rinitisu, peludnoj groznici, začepljenom nosu, bolovima u leđima, lošoj probavi, žgaravici, kolikama, podrigivanju, nadutosti i slično. Posebno je koristan u ublažavanju simptoma astme, bronhitisa i hripavca.
Kada i kako sadimo timijan
Sadnice timijana sadimo na udaljenosti 20 x 20 cm. Biljke ne gnojimo.